« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci

Dan prije suđenja stigli novi dokazi protiv Markača

Markačeva obrana zamjera što je MUP tek sada Haagu poslao dokumente

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Mladen Markač

,

Haag

,

Ante Gotovina

,

Ivan Čermak

Haško tužiteljstvo izvest će, prema odluci raspravnog vijeća, ukupno 134 svjedoka kojima će dokazivati odgovornost trojice hrvatskih generala, Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, za zločine počinjene za vrijeme Oluje i za to će imati na raspolaganju 209,5 sati, kazao je jučer na posljednjem predraspravnom ročištu predsjedavajući sudac Alphons Orie.

Prvi svjedok zaštićen

Danas započinje suđenje u tom predmetu uvodnim riječima tužiteljstva, a u srijedu  uvodne će riječi izvesti branitelji generala Gotovine Luka Mišetić i Greg Kehoe. Obrane druge dvojice optuženih odlučile su se za iznošenje svojih uvodnih riječi na početku dokaznog postupka obrane. U četvrtak će haški tužitelji izvesti prvog svjedoka odnosno svjedokinju koja se zasad vodi kao ‘svjedok 136’ i koja će svjedočiti uz zaštitne mjere.

Odlukom sudaca, od 134 svjedoka njih 112 svjedočit će uživo u sudnici, a dio njihovih iskaza bit će podnesen i u pisanoj formi, dok će se za preostalih 22, čije bi iskaze tužitelji uveli samo u pisanoj formi, odluka donijeti naknadno.

Suci generalimaLatvijski sudac Uldis Kinis, koji će biti u vijeću uz predsjedavajućeg Nizozemca Orieja i zimbabveansku sutkinju Elisabeth Gwuanza, jučer je položio zakletvu.  Obrana generala Markača na ročištu, koje je bilo jedno od najkraćih dosad i trajalo je svega pola sata, postavila je i pitanje popisa dokumenata o generalu Markaču koji je od tužiteljstva primila tek dan ranije i za koji nije jasno predstavlja li nove dokaze.

Branitelji generala Markača Goran Mikuličić i Tomislav Kuzmanović objasnili su nakon ročišta novinarima da se radi o popisu od 15-ak stranica dokumenata iz MUP-a RH koji pokrivaju vrijeme prije, tijekom i poslije Oluje, a koji se tiču generala Markača.
- Zamjeramo da nakon 13 godina dokumenti dolaze dan prije suđenja - kazao je Mikuličić, poručivši da treba vidjeti razloge za to kao i je li opravdano da dokumenti tek sada dolaze.

Obrana Gotovine spremna

Obrana generala Ante Gotovine spremna je za suđenje, kazao je jučer glavni Gotovinin branitelj Luka Mišetić. Poručio je kako obrana čvrsto vjeruje da je oslobađajuća presuda jedini pravedni ishod ovog suđenja generalu Gotovini. Drugi Gotovinin branitelj, Payam Akhavan, poručio je kako će suđenje pokazati da je pravna utemeljenost optužnice protiv njihova branjenika upitna. (Hina) 

10.03.2008. 23:23:47
Novi komentar
nužno
nužno