« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NIGER

Dan nakon državnog udara stanje u Niameyu mirno

Izgledno je da će vojna vlasti biti pod pritiskom međunarodne zajednice da vrati vladavinu prava i raspiše izbore, smatraju vojni analitičari

Svrgnuti predsjednik Mamadou Tandja
Svrgnuti predsjednik Mamadou Tandja (Wikipedia)
Više o

državni udar

,

Niger

,

Niamey

,

Mamadou Tandja

,

Abdulaje Adamu Haruna

Stanje u Niameyu, glavnome gradu Nigera, mirno je u petak, dan poslije vojnog udara kojim je svrgnut predsjednik Mamadou Tandja i ukinut ustav, a iz međunarodne zajednica stižu i osude i ocjene da bi puč mogao otvoriti put za raspisivanje izbora.

Skupina nazvana Vrhovno vijeće za obnovu demokracije (CSDR) u četvrtak je izvela državni udar s nekoliko ubijenih te desetak ranjenih i objavila ukidanje ustava te raspuštanje svih institucija.

Francuska "osuđuje svako preuzimanje vlasti neustavnim putem", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova te zemlje i "pozvalo sve aktere, uključujući vojne snage, da počnu dijalog i u najkraćem roku riješe ustavnu krizu", prenosi agencija AFP.

Udar je osudila i međunarodna zajednica, no diplomati i analitičari drže da bi on mogao otvoriti put za raspisivanje izbora koje je Tandja odgodio 2009., kada je raspustio parlament i ustavnom reformom sebi pojačao ovlasti te osigurao vlast pošto mu istekne drugi petogodišnji mandat.

"Izgledno je da će vojna vlasti biti pod pritiskom međunarodne zajednice da vrati vladavinu prava i raspiše izbore", rekao je jedan od vojnih analitičara za Reuters.

Zbog Tandjine politike i nemira međunarodna zajednica uvela je sankcije Nigeru, siromašnoj zemlji koja je, međutim, treći svjetski proizvođač urana.

Vojna hunta koja je izvela udar nije objavila kako dugo kani držati vlast, ali je zatražila podršku vlastitog naroda i drugih zemalja.

Afrička unija pozvala je u petak na "brz povratak ustavnom poretku" te izrazila spremnost surađivati s Gospodarskom zajednicom zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS), organizaciju koju čini 15 zemalja i ima svoju vojnu formaciju.

Državni udar izveo je pukovnik Abdulaje Adamu Haruna, zapovjednik pričuvne snaga ECOWAS-a. ECOWAS je mjesecima pokušavao riješiti sukob između Tandje i oporbe, te je već ranije najavio da će kazniti svako neustavno preuzimanje vlasti. (hina/metro-portal)

19.02.2010. 16:45:11
Novi komentar
nužno
nužno