« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
OSVRT

Damir Medvešek - ZLATNI OPUS

Zlatna boja neštedimice prekriva cijelu površinu slike (riječ je o 14 karatnom zlatnom pigmentu), dajući joj svakako izniman, nesvakidašnji svečani ton

Zlato u fokusu Damira Medvešeka
Zlato u fokusu Damira Medvešeka (Miroslav Pelikan)
Više o

izložba

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Damir Medvešek

Damir Medvešek, akademski slikar iz Zagreba, istaknuto je ime na aktualnoj likovnoj sceni, kako svojim umjetničkim angažmanom u HNK-u tako i atelijerskim aktivnostima i redovitim izlaganjem i kod kuće ali i češće u inozemstvu ( odakle mu u posljednje vrijeme i stižu hvalospjevi).

Najnovija samostalna izložba Damira Medvešeka nedavno je otvorena u ETK Galeriji u kompaniji Ericson Tesla u Zagrebu ( od sredine svibnja do početka lipnja), kojom prigom se umjetnik predstavio s nizom nefigurativnih, apstraktnih slika u srednjem formatu pod intrigantnim nazivom ZLATNI OPUS.

Doista, zlatna boja dominira na svim izloženim slikama uz blagu nazočnost diskretno umetnutih malih ali svakako vidljivih i vrlo simboličnih, obojanih ploha, koje gotovo kao da izviru ispod zlatnog pokrova ili ga možda čak i drže, pridržavaju, uz tajanstvenu prisutnost tamne ruže.

Zlatna boja neštedimice prekriva cijelu površinu slike (riječ je o 14 karatnom zlatnom pigmentu), dajući joj svakako izniman, nesvakidašnji svečani ton, dojam je da uzduž poredane slike čine zlatni (pozlaćeni zastor) ili čak niz od nekoliko vratra koje vode nekamo, dalje od sjaja zlata, izvan.

Što umjetnika, slikara, tjera, navodi, a koji je poznat kao klasični figurativac da povremeno u kutku svoga atelijera radi na apstraktnom ciklusu, jednako snažno uronjen u likovni problem?

Vjerojatno radoznalost, obična ljudska radoznalost, ovoga puta presvučena s umjetničkom profesijom, da, radoznalost, potreba da se uroni i u druge forme i u druge svijetove u stalnoj, neprestanoj potrebi da se suoči s onom jednom slikom, s kojom će kao svaki iskreni umjetnik, biti zadovoljan, s onom slikom koja se sanja od pojave želje da svoj život posveti umjetnosti.

Medvešek je svoj novi, zlatni ciklus posvetio suncu, poput mnogih civilizacija u povijesti, diveći mu se i nastojati zadržati na novostvorenim slikam njegov vreli, oživotvorujući dah.

Vrlo zanimljiva i nadasve intrigantna izložba akademskog slikara Damira Medvešeka, koji je svojim novim ciklusom i postavom u ETK galeriji otvorio niz pitanja, upita, dilema, u sučeljavanju sa zlatnom serijom.

Istodobno ovo je doista prava prigoda da upoznamo i one manje poznate strrane pojedinog umjetnika, kao sada Damira Medvešeka, slikara figurativne orijentacije, koji nas je ovom izžbom po malo i iznenadio.

Piše: Miroslav Pelikan
22.05.2018. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno