« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
ZARADA U JEDNOM DANU

Damien Hirst prodao svoja djela za 140 milijuna eura!

Rekordna aukcija u povijesti održala se jučer u Sotheby'su.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Sotheby's

,

Damien Hirst

,

Ljepota u mojoj glavi zauvijek

,

aukcija slika

Britanski umjetnik Damien Hirst zaradio je u utorak rekordnih 140,30 milijuna eura prodajom svoja 223 djela na do sada neviđenoj dražbi u Londonu, pokazavši da za njega nema financijske krize.

"Jako smo zadovoljni", komentirao je glasnogovornik Sotheby'sa u Londonu, objavljujući konačan rezultat dvodnevne dražbe: 111,57 milijuna funta ili 198 milijuna dolara. To je gotovo dvostruko više nego se predviđalo uoči dražbe kad se računalo sa zaradom od 65 milijuna funta.

"Beautiful inside my head forever" ("Ljepota u mojoj glavi zauvijek") bila je dražba na kojoj su se nudila djela samo jednog umjetnika i koja je ostvarila do sada najveću zaradu u svijetu.

 Rekord je držala aukcija iz 1993. na kojoj su 88 djela Pabla Picassa prodana za 20 milijuna dolara.

"Mislim da je tržište umjetnina veće nego se misli. Volim umjetnost i ovo dokazuje da nisam jedini i da je budućnost blistava za sve", izjavio je Damien Hirst (43).

Djela, koja su sva odreda nastala 2008., Hirst je prodavao na dražbi bez posrednika, odnosno trgovaca umjetnina, pa je tako uštedio 40 do 50 posto provizije. To se još nije dogodilo u Sotheby'su u 264 godine njegova postojanja.

Tako će Hirst dobiti gotovo čitav utržak jer će proviziju, koju inače uzima aukcijska kuća, platiti kupci.

Hirst je najskuplji živi umjetnik u svijetu od kolovoza 2007. kad je za 100 milijuna dolara ili 74 milijuna eura prodao djelo "Za ljubav Božju" (For The Love of God), platinsku kopiju lubanje iz 18. st. ukrašenu 8601 dijamantom.(metro-portal/hina)

17.09.2008. 10:03:57
Novi komentar
nužno
nužno