« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
PAD POTRAŽNJE

Dalmacijacement privremeno zaustavila proizvodnju u dvije tvornice

Otkaza i smanjivanja plaća neće biti, a obustava proizvodnje iskoristiti će se za remont.

Tvornica klinkera Sv.Jure
Tvornica klinkera Sv.Jure (Joško Supić, CROPIX)
Više o

obustava proizvodnje

,

Dalmacijacement

,

cement

,

pad potražnje

Dalmacijacement privremeno je zaustavila proizvodnju klinkera u tvornicama Sv. Kajo i Sv. Juraj, a glavni razlog je pad potražnje na domaćem i stranom tržištu, no zbog toga neće biti otpuštanja radnika niti će tvrtka smanjivati plaće, potvđeno iz Dalmacijacementa.

Proizvodnja u Sv. Kaji zaustavljena je u srijedu, 11. veljače, a u Sv. Jurju u petak, 13. veljače. Proizvodnja u tvornici 10. kolovoza, koja proizvodi isključivo za izvoz, prekinuta je u listopadu prošle godine.

Ponovno pokretanje proizvodnje očekuje se u za dvadesetak dana u Sv. Jurju te sredinom ožujka u Sv. Kaji, dok je termin obnove proizvodnje u 10. kolovozu teško odrediti, kažu u Dalmacijacementu.

Pad potražnje za cementom uzrokovan je prvenstveno recesijom na stranim tržištima koja su posebno važna zimi kad se u Hrvatskoj manje gradi. Opskrba kupaca ne bi trebala doći u pitanje jer su skladišta puna i cementa ima dosta.

Dobra vijest je da nitko od radnika neće dobiti otkaz niti će biti smanjivanja plaća jer je tvrtka uvela druge metode smanjenja troškova, a prevladava i optimizam da će zatopljenje pokrenuti tržište.Na domaćem tržištu prema procjenama Dalmacijacementa potražnja za cementom je u siječnju pala za 40 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec te 60 posto u odnosu na siječanj 2007.

U Dalmacijacementu kažu da je problem i nelikvidnost građevinara jer su njihovi naručitelji, posebno država i državne tvrtke, značajno usporili ili zamrznuli plaćanja, a uz to je oštra zima odgodila dio građevinskih radova.

Razdoblje obustave proizvodnje bit će iskorišteno za remont, kažu u Dalmacijacementu te napominju da je Cemex, u čijem je sastavu Dalmacijacement, morao slično postupiti i u drugim zemljama, na primjer u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Poljskoj. (hina/metro-portal)

16.02.2009. 16:14:00
Novi komentar
nužno
nužno