« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
STRUJI STRUJA

Dalekovod na HAC-u i HEP-u zaradio dvije milijarde kuna

Recept je jednostavan i dobro poznat - deset puta veća cijena radova za državne tvrtke koje kasnije i same muljaju s preprodajama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/Cropix)
Više o

HEP

,

IGH

,

HAC

,

Darko Tipurić

,

Luka Miličić

,

Dalekovod

,

Jure Radić

Državno odvjetništvo RH uskoro bi trebalo objaviti rezultate istrage privatizacije i dva pojedinačna slučaja  u poduzeću Dalekovod d.d. čiji su poslovi s državnim tvrtkama u zadnje tri godine premašili tri milijarde kuna.

Prvi sumnjivi slučaj je gradnja trafostanica na autocesti A1 za koje je HAC Dalekovodu isplatio milijardu kuna. Drugi slučaj je nabava struje prilikom koje je HEP izgubio oko milijardu kuna dok je Dalekovod na tom gubitku zaradio, javlja Jutarnji list.

Problem kod izgradnje trafostanica je u tome što su sudski vještaci dokazali da ukupni radovi nisu bili vrijedniji od 150 milijuna kuna doke je predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić tvrdio da su u cijenu uz trafostanice bila uključena i opremanja tunela. Priča ima i svoj nastavak u koji je također upleten HEP koji je od HAC-a trafostanice kupio za 300 milijuna kuna što na kraju znači da je u kupoprodaji HEP izgubio 150, a HAC oko 700 milijuna kuna.

Kod problema nabave struje HEP je prema nekim procjenama izgubio oko milijardu kuna. Struja se kupovala po cijeni od 80 eura, a prodavala šibenskom TLM-u za 41 euro, koji je pak po istoj cijeni struju preprodao mostarskom Aluminiju. Dalekovod je u tom slučaju zaradio kao suvlasnik TLM-a i Aluminija.

Jutarnji je otkrio da se istražuju i privatizacije Dalekovoda u koje su svojevremeno bili uključeni Jure Radić i dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Darko Tipurić. Tijekom prve privatizacije Dalekovoda Institut Građevinarstva Hrvatske je ugovorom s Ministarstvom razvitka i obnove, na čijem je čelu bio Radić što ga smješta u ulogu investitora i poslodavca,  postao vlasnik polovice dionica Dalekovoda.

Darko Tipurić je u drugu privatizaciju bio upleten kao stručni savjetnik i tvorac privatizacijskog elaborata, a istovremeno i vlasnik tvrtke Credos d.o.o. koja je došla u posjed drugog po veličini dioničkog udjela u Dalekovodu.

03.12.2009. 23:38:13
Novi komentar
nužno
nužno