« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Dalaj lama za razgovore s Kinom

Duhovni i politički vođa Tibetanaca najavio povlačenje iz politike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (GETTY IMAGES)
Više o

Dalaj Lama

i demokraciju na miran način, razgovorima. Dodao je da se ne može zanemariti činjenica da je Kina najmnogoljudnija zemlja svijeta koja također želi biti dio svjetske zajednice.

Kao slabost Kine Dalaj lama smatra odnos prema Tibetu jer se Kina boji riješiti taj problem, dapače tvrdi da problemi niti ne postoje, a službeni bi Peking trebo biti demokratičniji i dopustiti slobode svojim stanovnicima.

No, također bi i međunarodna zajednica trebala uložiti više truda da uvjeri Kinu kako je poštovanje ljudskih prava temeljni preduvjet pune integracije Kine u svjetsku zajednicu. No, Kinu nipošto ne treba izolirati.

Privatni karakter njegova posjeta Francuskoj izazvao je kritike javnosti, jer se ni predsjednik Nicolas Sarkozy niti bilo koji drugi vladnin dužnosnik neće susresti s Dalaj lamom.

Nagovješćujući moguće povlačenje iz politike, budistički duhovni vođa rekao je kako sebe vidi više kao glasnogovornika, nego kao čelnika Tibetanaca.

Nakon osnivanja tibetanskog parlamenta u egzilu 2001. godine već sam napola umirovljen, rekao je Dalaj lama i najavio da će se potpuno povući te se posvetiti promicanje ljudskih vrijednosti i mira među svjetskim religijama. (METRO)

13.08.2008. 21:14:32
Novi komentar
nužno
nužno