« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
HAAG

Dačić pozvao Mladića i Hadžića da se dragovoljno predaju

Srbijanski ministar Ivica Dačić je haaške bjegunce pozvao da se dragovoljno predaju kako Srbija ne bi bila njihov talac

Ivica Dačić
Ivica Dačić (Tea Cimaš/CROPIX )
Više o

Haški sud

,

Ratko Mladić

,

Ivica Dačić

,

Goran Hadžić

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić u srijedu je pozvao preostalu dvojicu haaških bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića da se sami predaju. U izjavi koju prenose mediji u Beogradu, Dačić je Mladića i Hadžića pozvao da se dragovoljno predaju, jer je Srbija u situaciji da bude njihov talac, čime su ugroženi njeni državni i nacionalni interesi.

Dačić, kako se ističe, nije htio komentirati ocjenu glavnog tužitelja haaškog tribunala Sergea Brammertza o nedovoljnoj suradnji Srbije s tim sudom, "imajući u vidu da se svaka njegova (Brammertzova) riječ posebno mjeri", te zbog značaja koji te riječi imaju za europske integracije Srbije.

"Siguran sam da su svi koji su dolazili u Srbiju iz svih međunarodnih struktura, uključujući sigurnosne i političke, svjesni koliko je Srbija učinila na uspostavi pune suradnje s Haagom. Isto tako, svjesni smo da kod nekih čimbenika u međunarodnoj zajednici, puna suradnja znači jedino uhićenje dva preostala optuženika", izjavio je Dačić.

Glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) Serge Brammertz u ponedjeljak je ocijenio da bi izostanak uhićenja bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića bio "najgori mogući signal" međunarodnom pravosuđu.

"Nužno je učiniti više", rekao je napomenuvši kako se predstavnici njegova ureda svaka dva tjedna sastaju s predstavnicima Srbije kako bi razmotrili stanje istrage o tom slučaju.(hina/metro-portal)

22.09.2010. 18:37:00
Novi komentar
nužno
nužno