« Svijet
objavljeno prije 2 godine
OTVORENO PISMO

"DA" isporuci oružja Ukrajini

Dobitnica Nobelove nagrade Herta Müller, pijanist Igor Levit, novinar Denis Yücel i još 54 intelektualca apeliraju na kancelara Olafa Scholza: Njemačka treba isporučiti teško naoružanje Ukrajini

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

intelektualci

,

otvoreno pismo

,

rat u Ukrajini

U još jednom otvorenom pismu, 57 intelektualaca okupljenih oko publicista i bivšeg političara stranke Zeleni Ralfa Fücksa pozivaju kancelara da podrži Ukrajinu teškim naoružanjem. To je reakcija na otvoreno pismo, objavljeno u petak u feminističkom časopisu Emma, u kojem je 26 poznatih osoba upozorilo na moguće teške posljedice isporuke oružja.

Odgovor na otvoreno pismo protiv isporuke oružja

Ovo drugo pismo, koje je potom objavljeno u mnogim medijima, potpisale su poznate ličnosti iz medija, znanosti i politike. Među njima su pisci Eva Menasse i Herta Müller, pijanist Igor Levit, političarka FDP-a Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, predsjednik njemačkog PEN-a Denis Yücel i šef izdavačke kuće Axel Springer Matthias Döpfner.

Oni svojim pismom žele ohrabriti Scholza da „brzo provede odluku Bundestaga o isporuci oružja Ukrajini". Jer, „svatko tko želi da se pregovorima dođe do mira koji neće rezultirati podčinjavanjem Ukrajine ruskim zahtjevima, mora ojačati njezine obrambene sposobnosti i maksimalno oslabiti ratnu sposobnost Rusije", kaže se u pismu.

Isporuke naoružanja „u interesu Njemačke"

Autori se ne slažu s potpisnicima prethodnog pisma koji tvrde da bi „eskaliranje naoružavanja koje se odvija pod pritiskom" moglo biti početak „svjetske trke u naoružanju s katastrofalnim posljedicama".

U interesu je Njemačke da „spriječi uspjeh ruskog agresorskog rata", smatraju potpisnici drugog pisma i dodaju da svaki rat nosi „rizik od eskalacije". Putinova upotreba nuklearnog oružja ne može se zaustaviti „ustupcima Kremlju koji bi ohrabrili Rusiju na daljnje vojne avanture", navodi se u pismu. I: Opasnosti od nuklearne eskalacije mora se suprotstaviti vjerodostojnim zastrašivanjem.

Književnica Katja Lange-Müller u međuvremenu opisuje kao "grešku" to što je potpisala prvo pismo. U svom članku objavljenom u listu Süddeutsche Zeitung ona piše: „Ostajem pri svom strahu da bi se lavina ruskog agresivnog bijesa mogla prenijeti i na nas. Ali, činjenica da sam potpisala pismo časopisa Emma upućeno kancelaru Scholzu muči moju savjest."

isporuci oružja Ukrajini raspravlja se i u drugim europskim zemljama. U aktualnom otvorenom pismu se navodi da je sada neophodna „odlučnost i jedinstvo u Europi i na Zapadu" i da Njemačka ne smije ići „posebnim putem".

07.05.2022. 08:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.05.2022. 09:11
    Bravo
Novi komentar
nužno
nužno