« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
OPREZ

Cyber kriminala sve više u Hrvatskoj

Hakeri se sve više prebacuju na mobilne uređaje, pa je EU pokrenula veliku kampanja podizanja svijesti o opasnostima zlonamjernih softvera

Pazite na svoje podatke
Pazite na svoje podatke (Arhiva)
Više o

cyber kriminal

,

Hrvatska

,

krađa podataka

,

osobni podaci

U Hrvatskoj od cyber kriminala najčešće nastradaju oni koji skidaju sumnjive privitke i nepoznate linkove. 

"To je jedan trend koji je vrlo popularan i hakeri se dosta bave pisanjem malvera za mobilne uređaje jer raste broj njihove primjene", pojasnila je Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet MUP-a.

Zato je Europol u suradnji s većinom članica Europske unije, pa i Hrvatskom, krenuo s kampanjom podizanja svijesti o opasnostima.

"Najčešća je situacija da su korisnici na svojim mobilnim uređajima otvarali elektronsku poštu, pa su otvarali nekakve sumnjive linkove ili priloge koji su bili u njima i na taj su način zarazili svoj mobilni uređaj ili instaliranjem različitih aplikacija iz neprovjerenih izvora", tvrdi Kristina Posavec.

Iako rastući trend u svijetu, u Hrvatskoj nije zabilježen veći broj kaznenih djela malvera, odnosno zlonamjernih softvera na mobitelima. Manje od deset. 

S druge strane cyber kriminal ukupno raste. S oko 400 u 2008. godine, danas se na godinu počini 1.200 takvih kaznenih djela. Istodobno, sve više Hrvata koristi internet bankarstvo, njih više od milijun, a skoro pola milijuna mobilno.

"Naša preporuka je da sve mobilne aplikacije, pogotovo one za mobilno bankarstvo korisnici instaliraju isključivo sa službenih trgovina. Jako je važno ne koristiti mobilno bankarstvo na uređajima na kojima su modificirane sigurnosne postavke, riječ je o takozvanim rutanim ili jailbraikanim mobitelima", naglašava Milan Parat, predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a.

Rješenje je i antivirusni program, no problem je što hakeri stalno stvaraju nove prijetnje. 

"Ono što se promijenilo u hakerskom svijetu je da unazad 10 godina oni isključivo gledaju profit. Nekad je to bila fora, sada je isključivo profit", istaknuo je etički haker i predavač na Algebri Zlatan Morić. 

Jedino što vam može pomoći je - osviještenost.

"Da budete svjesni da ta opasnost postoji i kad primjerice dobijete poruku od osobe za koju ne znate tko je - da ne otvarate poruku", savjetuje etički haker Zlatan Morić. 

Kada stvar izmakne kontroli, sve prijavite policiji. U svakoj od 20 policijskih uprava nalaze se stručnjaci za cyber kriminal.

25.10.2016. 10:02:00
Novi komentar
nužno
nužno