« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
složna braća

Čudnovati par bankara

Ahmadinedžad i Chavez otvorili iransko-venezuelsku banku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hugo Chavez

,

Mahmud Ahmadinedžad

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad i njegov venezuelski kolega Hugo Chavez, koji boravi u posjetu Teheranu, u petak su otvorili iransko-venezuelsku banku koja će financirati razvoj zajedničkih projekata, javila je iranska javna televizija.

Ustanova sa sjedištem u Teheranu ima 200 milijuna dolara početnog kapitala uz jednako sudjelovanje obiju zemalja, piše internetska stranica televizije.

"Kapital banke će narasti na 1,2 milijarde dolara, a cilj je podupirati zajedničke gospodarske, industrijske i rudarske projekte te ubrzati sadašnje projekte", dodaje ta stranica.

O osnutku banke odlučeno je u ožujku 2007., a odluka je objavljena u svibnju 2008.

Osnutak te ustanove potvrda je sve bolje iransko-venezuelske suradnje, dviju zemalja predsjednicima kojih je zajednička radikalna protuamerička retorika.

"Veze Irana i Venezuele potvrdile su se na zajedničkoj revolucionarnoj bojišnici", rekao je u četvrtak iranski predsjednik na susretu s Chavezom koji je dan prije stigao u Teheran, kako je javila državna agencija Irna.

Venezuelski predsjednik je pak kazao da dvije zemlje moraju "još ojačati svoju trgovinsku suradnju kako ne bi ovisile o svjetskoj trgovini", kako piše Irna. (hina/metro-portal)

 

03.04.2009. 21:54:03
Novi komentar
nužno
nužno