« Iza ogledala
objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana
HMMM...

Čudna zbivanja u Roswellu: Legenda koja ne blijedi

Danas, više od sedam desetljeća kasnije, Roswellski incident ostaje jedno od najkontroverznijih i najzanimljivijih poglavlja u povijesti NLO-a

Što se dogodilo?
Što se dogodilo? (Arhiva)
Više o

Roswell

,

čudna zbivanja

,

incident u Roswellu

Roswell, mali grad u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko, postao je svjetski poznat zahvaljujući incidentu koji se dogodio 1947. godine. Iako je prvotno započeo kao skroman izvještaj o padu neidentificiranog objekta, Roswell je ubrzo postao sinonim za teorije zavjere, izvanzemaljce i prikrivanja od strane vlasti. Danas, više od sedam desetljeća kasnije, Roswellski incident ostaje jedno od najkontroverznijih i najzanimljivijih poglavlja u povijesti NLO-a.

Početak priče: Srušeni balon ili nešto drugo?

U lipnju 1947. godine, rančer po imenu Mac Brazel pronašao je neobične ostatke na svojoj farmi, otprilike 120 kilometara sjeverozapadno od Roswella. Brazel je kasnije izjavio da su ostaci bili neobični - tanka metalna folija, drveni štapovi i materijali nalik na gumu, koje nije mogao identificirati. Ubrzo nakon toga, vojna baza u Roswellu objavila je priopćenje da su pronašli ostatke "letećeg diska". Međutim, samo nekoliko sati kasnije, vojska je povukla izjavu, tvrdeći da se zapravo radilo o meteorološkom balonu.

Ovaj brzi obrat izazvao je sumnje kod mnogih promatrača. Neki su vjerovali da se vojska pokušava prikriti i da pronađeni objekt nije bio samo običan balon, već nešto mnogo značajnije - možda čak i letjelica izvanzemaljskog podrijetla. Teorije su se množile, a vijesti o Roswellu počele su se širiti diljem zemlje.

Početak teorija zavjere

Tijekom sljedećih desetljeća, incident u Roswellu gotovo je pao u zaborav, sve dok ga nije oživjela knjiga "The Roswell Incident" iz 1980. godine, u kojoj su autori Charles Berlitz i William Moore tvrdili da su pronađeni ostaci zapravo bili NLO, a da je američka vlada zataškavala cijeli događaj.

Ova knjiga otvorila je vrata brojnim teorijama zavjere, od kojih su mnoge uključivale ideje o tajnim eksperimentima i izvanzemaljskim obdukcijama. Jedna od najpoznatijih teorija tvrdi da su tijela izvanzemaljaca pronađena na mjestu nesreće prebačena u zloglasnu "Oblast 51", tajnu vojnu bazu u Nevadi.

Krajem 1990-ih, američka vojska objavila je službeni izvještaj u kojem je priznala da je objekt pronađen u Roswellu bio dio tajnog projekta pod nazivom "Project Mogul". Cilj tog projekta bio je korištenje visokoletećih balona za otkrivanje sovjetskih nuklearnih testova tijekom Hladnog rata. Međutim, mnogi su skeptici ostali pri svojim tvrdnjama, vjerujući da je i ovaj izvještaj bio samo dio šireg zataškavanja.

Roswell danas: Legenda živi dalje

Danas je Roswell postao svojevrsno središte pop-kulture vezane za NLO-e i izvanzemaljce. Grad svake godine organizira Roswell UFO Festival, koji privlači tisuće posjetitelja, uključujući ufologe, znatiželjnike i turiste. Lokalni muzeji i trgovine ispunjeni su suvenirima i eksponatima koji slave ovu misterioznu epizodu američke povijesti.

Unatoč brojnim izvještajima, knjigama, filmovima i dokumentarcima koji pokušavaju rasvijetliti što se zapravo dogodilo u Roswellu, incident iz 1947. ostaje obavijen velom tajne. Je li to bila samo nesreća s balonom ili dokaz kontakta s izvanzemaljskim civilizacijama? To pitanje i dalje izaziva rasprave i fascinira ljude diljem svijeta.

Bez obzira na to koja je istina, jedno je sigurno: Roswell će zauvijek ostati simbol misterija i mogućnosti da nismo sami u svemiru.

16.08.2024. 20:02:00
Novi komentar
nužno
nužno