« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
SUKOB U LIBIJI

Crveni križ je zgrožen stanjem u Sirtu

Pripadnici Crvenog Križa ocijenili su stanje u libijskom gradu Sirtu, u kojem još traju sukobi pobunjenika i Gadafijevih lojalista, očajnim

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

Crveni križ

,

Moamer Gadafi

,

sukobi

,

Sirt

Dužnosnici Međunarodne organizacije Crvenog Križa (ICRC) upozorili su u subotu navečer, nakon posjeta libijskom gradu Sirtu, gdje i dalje traju sukobi pristaša svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija i ustaničkih snaga, kako je stanje u tom gradu očajno, a stanovnici umiru zbog nedostatka osnovnih lijekova i medicinske njege, javlja Hina.

Predstavnik Crvenog križa Hišem Kadraui, koji je s izaslanstvom svoje organizacije u Sirt donio oko 300 kompleta za prvu pomoć i 150 plastičnih vreća za poginule, obišao je gradsku bolnicu, uništenu u sukobima.

"Nekoliko projektila pogodilo je unutrašnjost bolnice netom prije našeg dolaska", rekao je Kadraui opisujući kako je bolnica izložena stalnoj paljbi iz minobacača, protutenkovske artiljerije, snajpera i strojnica.

U Sirtu sukobi ne jenjavaju, a civilne žrtve bilježe se svakodnevno, dok stanovništvo pokušava napustiti grad u kojem je rođen Gadafi. Snage libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) pozvale su na dvodnevno primirje kako bi stanovnici mogli napustiti Sirt. Borci NTC-a izjavili su za Reuters kako su iz zrakoplova NATO-a bacani letci u kojima se civilno stanovništvo poziva da pobjegne iz zone sukoba.

Stotine civila automobilima, kamionima i autobusima napušta Sirt, dok snage privremene vlade bombardiraju taj priobalni grad "čisteći" ga od Gadafijevih snaga.

Obje strane su i u subotu nastavile s raketnom i minobacačkom paljbom, borbe su vođene na bojišnicama zapadno i istočno od Sirta, kao i u samom gradu, javio je Reuters.

Stanovnici koji su napustili Sirt kažu da se uvjeti u gradu pogoršavaju, da je nestašica hrane i da nema vode ni struje.

02.10.2011. 09:23:06
Novi komentar
nužno
nužno