« Biznis
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
EHHH...

Crv u Appleu

Objava Applea kako će promet biti daleko manji od očekivanog je već uplašila burze. Ali i to je bila samo jedna od čitavog niza najava kako se gomilaju crni oblaci nad svijetom gospodarstva

Ne ide danas...
Ne ide danas... (Arhiva)
Više o

Apple

,

iPhone

,

pad vrijednosti

Četvrti kvartal je obično vrijeme kad se dioničari koncerna poput Applea mogu radovati: za Božić će mnogi pod borom naći novi mobitel, što znači i opet solidan promet. Ali Apple je morao priznati: promet će biti znatno manji nego što se očekivalo. Naravno, to će opet biti basnoslovni iznos od oko 84 milijarde dolara. Ali od Applea se očekivalo više, mnogo više: barem za deset, možda i petnaest milijardi dolara veći promet.

Razloga ima vjerojatno više: možda su korisnici shvatili kako novi modeli Appleovih mobitela nisu baš toliko bolji i drugačiji od prethodnih. Ali posebno je zakazala prodaja u Kini: tu je onda i rat carinama između Kine i SAD-a, baš kao i konkretni slučaj uhićenja Meng Wanzhou, kćeri osnivača kineskog konkurenta Applea, koncerna Huaweia. Makar je tu optužba suradnja s Iranom, nakon toga kupiti Appleov mobitel se u Kini može protumačiti „nedomoljubno".

No dioničari nemaju razumijevanja za takve slabosti: odmah po objavi skromnije prognoze za posljednji kvartal je vrijednost dionica Applea pala za gotovo desetak posto - u ukupnoj vrijednosti društva je Apple ta loša vijest smanjila njegovu vrijednost za gotovo 75 milijardi dolara. Ne samo to: sve je više znakova da tek dolaze loši dani i to ne samo za proizvođače mobitela.

Lako ćemo i bez novog mobitela, ali...

Bilo da je riječ o anketama i subjektivnim mišljenjima odgovornih ili da je riječ o indeksima objektivnih pokazatelja budućih zbivanja na tržištu - poput zbivanja na tržištu sirovina ili kapaciteta transporta, izgleda da je američko gospodarstvo žestoko „zgrabilo" kočnicu: tako je indeks nabave američke industrije još u studenom bio 59,3 boda, u prosincu se strmoglavio na 54,1 bod. Pad za preko pet bodova se nije vidio još od listopada 2008. - da, to je bio mjesec kad se čulo što se događa s Lehman Brothers. Trenutno je indeks nabave na najnižoj razini od studenog 2016..

Naravno, tu je i blokada američkog proračuna i natezanje između američkog predsjednika i Kongresa gdje opet demokrati imaju većinu. Sve to se nimalo ne sviđa Wall Streetu i investitorima: tek što su se glavni indeksi burze malčice oporavili pred dolazak Nove, opet je krenulo nizbrdo.

S&P 500 je pao za 2,48%, Nasdaq 100 je pao za 3,36%, Dow Jones industrial je drugog dana trgovanja u 2019. izgubio 2,83%. Makar mu je vrijednost oscilirala, dan je završio veoma blizu dnevnog minimuma. Sve to znači da će se nastaviti nizbrdica koju je ovaj glavni indeks burze u New Yorku pokazao već i u 2018. koju je završio s preko pet i pol posto minusa - najgori godišnji rezultat od financijske krize 2008.

„Sretna" Nova?

Naravno, baš kao i u toj krizi, nemiri na američkoj burzi redovito znače i loše dane na tržištu vrijednosnica diljem svijeta: ovog petka je i Nikkei 225 pao za 2,26%, u Frankfurtu još ima investitora koji vjeruju u bolje dane, ali se Dax teško bori da opet dosegne barem 10.600 bodova - koncem srpnja prošle godine je bio preko 12.800 bodova. „Sretna" nova godina i u svijetu gospodarstva bi trebala izgledati drugačije.

Piše: DW/agencije
05.01.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno