« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ROWAN WILLIAMS

Crkva u Irskoj izgubila je vjerodostojnost

Rimokatolička Crkva u Irskoj izgubila je vjerodostojnost zbog svoje reakcije na skandal sa svećenicima koji su zlostavljali djecu, ocijenio je duhovni poglavar Anglikanske Crkve

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Crkva

,

Irska

,

Rowan Williams

Williams je to izjavio nakon isprike pape Benedikta XVI. zbog tog skandala koja je razočarala žrtve. Kritika bi mogla dodatno otežati odnose između dviju crkvi uoči Papina posjeta Velikoj Britaniji u rujnu.

Nadbiskup Dublina Diarmuid Martin rekao je kako je iznenađen i razočaran tom izjavom i upozorio da ona neće pomoći onima koji nastoje obnoviti Katoličku Crkvu u Irskoj. "Oni koji rade na obnovi Katoličke Crkve u Irskoj nisu trebali ovaj komentar za uskrsni vikend i ne zaslužuju ga", rekao je Martin.

Martin je kazao da ga je Williams kasnije nazvao kako bi mu izrazio "duboko žaljenje" zbog poteškoća koje je uzrokovala njegova izjava. "Nadbiskup Willimas rekao je da nije imao namjeru uvrijediti ili kritizirati Crkvu u Irskoj", rekao je.

Papa je naložio istragu nekoliko irskih biskupija, što je njegova najkonkretnija odluka nakon vala slučajeva zlostavljanja djece koji su pogodili Katoličku crkvu u Irskoj, Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj. No u izjavi prošli mjesec nije ipak podržao pozive na radikalni preustroj crkve u Irskoj, niti je zatražio ostavku biskupa upletenih u skandal.

Williams je ocijenio da je taj skandal izazvao "kolosalnu korporativnu traumu" za Katoličku Crkvu, osobito u Irskoj. "Kada institucija koja je toliko duboko upletena u život društva odjednom izgubi vjerodostojnost, to nije samo problem Crkve, to je problem za sve u Irskoj", rekao je.

Izvješće koje je naručila irska vlada pokazalo je da je Crkva "opsesivno" skrivala slučajeve zlostavljanja djece od 1975. do 2004. Otkriveno je da je jedan svećenik zlostavljao više od stotinu djece, a drugi je priznao da je zlostavljao djecu svaka dva tjedna više od 25 godina. (hina/metro-portal)

03.04.2010. 22:44:03
Novi komentar
nužno
nužno