« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SA ILI BEZ BOGA?

Crkva protiv Hawkingove teorije nastanka svemira

VIDEO - Britanski crkveni čelnici složili su se da se ne slažu s Hawkingovim teorijama nastanka svemira

Rowan Williams na Hawkingove teorije može samo odmahnuti rukom
Rowan Williams na Hawkingove teorije može samo odmahnuti rukom (Getty Images)
Više o

Crkva

,

Bog

,

Stephen Hawking

,

Misija London

Poznati britanski astrofizičar Stephen Hawking u svojoj novoj knjizi "The Grand Design" tvrdi da Bog nije stvorio svemir jer "uvjeti našeg planetarnog sustava tj. jedna zvijezda i povoljna kombinacija udaljenosti planeta od nje, nisu toliko iznimni i manje su uvjerljivi kao dokaz da je Zemlja specijalno stvorena kako bi se udovoljilo ljudima".

Hawking je tezom uzbudio crkvene duhove koji se oštro protive bilo kakvoj negaciji Boga. Anglikanski nadbiskup u Canterburyju, Rowan Williams, upozorio je da vjera u Boga ne traži znanstvena objašnjenja, piše britanski The Times.

>>Stephen Hawking: Pogledajte kako izgledaju izvanzemaljci

"Fizika sama po sebi nam neće dati odgovore na egzistencijalna pitanja. To može jedino vjera u inteligentno biće s kojim je sve povezano", rekao je Williams s kojim su se složili i vrhovni rabin Jonathan Sacks te katolički nadbiskup u Westminsteru Vincent Nichols.

S druge strane, Hawkingovu tezu da fizika danas ne ostavlja prostora za postojanje Boga, podržava slavni britanski biolog Richard Dawkins: "Darvinizam je Boga izopćio iz biologije. Hawking ga je sada izbacio i iz fizike što je dobra vijest."

Knjiga "The Grand Design" izlazi 9. rujna. Pogledajte zanimljiv razgovor Dawkinsa s Rowanom Williamsom:

06.09.2010. 12:00:00
Novi komentar
nužno
nužno