« Život
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
VIŠE NEĆE BITI DVOMETRAŠA?

Čovjek bi se mogao smanjiti zbog globalnog zagrijavanja

Prije 56 milijuna godina predak današnjih konja smanjio se kako bi se prilagodio globalnom zagrijavanju, a znanstvenici smatraju da se to može dogoditi i današnjim sisavcima

Fotografija vijesti
Više o

globalno zagrijavanje

,

porast tempereature

,

ljudi

,

zatopljenje

,

niski rast

,

smanjenje

Znanstvenici godinama upozoravaju na moguće posljedice globalnog zagrijavanja, od topljenja polarnih kapa i biblijskih poplava do masivnih suša i gladi, no novo istraživanje insinuira kako bi svjetski porast temperature mogao fizički promijeniti izgled današnjih ljudi, piše The State Column.

Naime, tim američkih znanstvenika proučavao je fosilne ostatke pretka današnjih konja i uvidjeli su kako se ionako malena životinja još smanjila da se prilagodi globalnom zagrijavanju koje je pogodilo Zemlju prije 56 milijuna godina. To saznanje insinuira da ako se trenutno globalno zagrijavanje nastavi svi sisavci, pa tako i ljudi, bi se mogli također smanjiti.

Istraživanje fosilnih ostataka Sifrhippusa, koje su obavili stručnjaci sa Sveučilišta Nebraska-Lincoln te Sveučilišta Florida, pokazalo je kako se tjelesna težina prvog konja smanjila sa oko 5.5 kilograma na prosječnih 3.6 kilograma. U tom periodu temperatura zraka je narasla za 5 do 10 stupnjeva Celzijusa.

"Konji su prvo bili maleni otprilike veličine malog psa, recimo šnaucera, no onda su postali još manji a potom su drastično narasli. Iznenađujuće je što se sve točno podudara sa globalnim zatopljenjem, a potom hlađenjem", rekao je Jonathan Bloch, jedan od autora studije.

Ovo je prvo istraživanje koje stavlja smanjivanje sisavaca u izravnu korelaciju sa rastom temperature i postavlja pitanje da li i nas i naše buduće naraštaje očekuje ista sudbina koja je snašla Sifrhippusa prije 56 milijuna godina.

24.02.2012. 16:39:29
Novi komentar
nužno
nužno