« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
EK

Covid potvrda je vratila povjerenje u turistički sektor

Digitalna potvrda EU-a o covidu pozitivno je utjecala na ovogodišnju ljetnu turističku sezonu te je vratila povjerenje u turistički sektor

Bile su dobra stvar?
Bile su dobra stvar? (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

EK

,

covid potvrde

EU digitalna covid potvrda povratila je povjerenje u turistički sektor te potaknula razvoj lokalnog turizma ove godine koji je kompenzirao dolaske turista iz Azije i SAD-a" izjavio je Breton u utorak navečer.

Povjerenik je pohvalio uspjeh turističke sezone koja je nadmašila očekivanja što, smatra, "dugujemo dobroj procjepljenosti u Europi, budući da je više od 70 posto odraslih cijepljeno".

Velika većina zastupnika također se složila da je digitalna potvrda EU-a o covidu pozitivno utjecala na razvoj ljetne turističke sezone.

Tilly Metz iz Zelenih je naglasila da "pristup EU digitalnoj covid potvrdi mora biti zajamčen svima", ali i da testiranje na covid-19 treba biti besplatno.

"Turizam mora biti mora biti dostupan i pristupačan svima, uključujući i one koji se iz različitih razloga ne mogu cijepiti", zaključila je Metz.

EU digitalna covid potvrda stupila je na snagu 1. srpnja ove godine, a njome se dokazuje da je osoba u posljednjih šest mjeseci preboljela covid-19, da je cijepljena protiv covida-19 ili da je nedavno bila negativna na testu. Standardiziranom procedurom na europskoj razini željelo se, kako se navodi u obrazloženju o uvođenju, olakšati putovanje u pandemiji covida-19.

Turistički sektor EU-a ozbiljno je pogođen krizom nastalom zbog pandemije koronavirusa, a zabilježen je i manjak ulaganja od 161 milijarde eura, istaknula je u zastupničkom pitanju Komisiji Karima Deli iz Zelenih.

Breton je naveo da je Komisija do sada turističkom sekotru pomogla sa skoro 11, 6 milijardi eura i da će se nastaviti s potporama tom pogođenom sektoru.

U kontekstu oživljavanja turističkog sektora Claudia Monteiro Aguiar iz pučana je poručila da bi trebalo "razmotriti mogućnost sniženja stope PDV-a" za turistički sektor.

06.10.2021. 13:41:00
Novi komentar
nužno
nužno