« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan
OSVRT

Comedia dell arte Duška Šibla

Svaka figura posve je specifična, izvorna je i neponovljiva i neusporediva, da, to su junaci davnih vremena, vjesnici slobodna i neuvijena govora, figure za sva vremena

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, istaknuti akademski slikar Duško Šibl, kreator respektabilnog opusa, stvaratelj na više adresa, od Londona i Zagreba do Opatije i danas predano slika, družeći se sa svojim omiljenim motivima.

Pored legendarnih figura u pokretu, prikazanih i realiziranih u raznovrsnim varijacijama, Šibl rado koristi motive teatra, commedie dell arte posebno u stvaranju niza neobičnih, nesvakidašnjih likova, naročito Harlekina, da bi progovorio o današnjem svijetu u kojem se ti davno oživljeni likovi sjajno snalaze, izgledaju posve stvarno sa svojim grimasama, gestama i s riječima koje čitamo na njihovim usnama.

U kovitlacima žestoka kolora razigrani likovi izranjaju iz povijesne baštine, nezadrživo se obrušavajući na mnogobrojne slabosti današnjeg svijeta, zadržavajući pritom svoju karakterističnu odjeću, ističući svoje porijeklo.

Svaka figura posve je specifična, izvorna je i neponovljiva i neusporediva, da, to su junaci davnih vremena, vjesnici slobodna i neuvijena govora, figure za sva vremena.

Jesu li oni simboli neizbježnosti stvarnoga svijeta, je li ovo surovost stvarnosti?

I u ovom ciklusu došao je do punog izražaja fini Šiblov osjećaj za boju i njezino doziranje, za vrtloge energije koji lebde ili jure unutar slike, dajući motivima osebujnost karaktera.

I u ovom ciklusu Duško Šibl ostvaruje iznimno visoke artističke dosege, realizirajući izazovne i privlačne motive u skladnu i izvrsnu cjelinu.

Piše: Miroslav Pelikan
03.08.2024. 10:51:00
Novi komentar
nužno
nužno