« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
MIANMAR

Clinton pozdravila ulazak Aung San Suu Kyi u parlament

"Mislimo da ima nade za mianmarski narod, kao i za sirijski", zaključila je Clinton nakon sastanka Prijatelja Sirije

Fotografija vijesti
Više o

Hillary Clinton

,

Aung San Suu Kyi

,

Mianmar

,

Prijatelji Sirije

Nakon što je objavljeno kako će u Mianmarski parlament ući oporbena čelnica Aung San Suu Kyi, američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je kako se nada da ta država ipak ima nade za bolju budućnost, prenosi Hina.

Obraćajući se novinarima nakon konferencije Prijatelji Sirije organizirane u Istanbulu, američka državna tajnica je rekla: "Premda rezultati još nisu objavljeni, Sjedinjene Države čestitaju svima koji su sudjelovali na izborima, mnogi među njima prvi put, u predizbornoj utrci i u izbornom procesu".

"Obvezali smo se da ćemo podupirati rad na provedbi reforma", dodala je, istaknuvši da mianmarske vlasti moraju i dalje raditi kako bi stvorile izborni sustav koji će odgovarati međunarodnim normama i borile se protiv nepravilnosti.

"Još je rano da bismo mogli ocijeniti napredak ostvaren proteklih mjeseci, on će se nastaviti", kazala je usto Cliniton, dodavši da "nema jamstva za ono što mianmarski narod očekuje u budućnosti".

Mianmarska vojna hunta je lani predala vlast novoj vladi u koju ulaze bivši vojni dužnosnici skloni reformama. Nakon nenasilnog tranzicijskog procesa ova nova ekipa je predložila Suu Kyi da stupi na službenu domaću političku pozornicu.

"Mislimo da ima nade za mianmarski narod, kao i za sirijski", zaključila je Clinton.

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi je na djelomičnim parlamentarnim izborima osvojila zastupničko mjesto prvi put u svojoj karijeri, objavila je u nedjelju njezina stranka Nacionalna liga za demokraciju (NLD), računajući s pobjedom u različitim dijelovima zemlje.

Suu Kyi koju je vojna hunta još prije dvije godine smatrala najvećim državnim neprijateljem, imala je najviše izgleda za pobjedu, premda se natjecala prvi put.

01.04.2012. 20:14:01
Novi komentar
nužno
nužno