« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
DOBRA SURADNJA

Clinton: Hrvatska je lider u regiji i pouzdan partner SAD-a

Američka državna tajnica ocijenila je da je Hrvatska pokazala predanost u partnerstvu s SAD-om te je označila Hrvatsku kao lidera u regiji

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Hrvatska

U izvještaju s konferencije za novinare objavljenom na internetskim stranicama State Departmenta, prenose se riječi državne tajnice Clinton koja je ocijenila da je Hrvatska pokazala veliku predanost kao globalni i regionalni partner te je izrazila zahvalnost SAD-a za hrvatski doprinos operaciji u Afganistanu, posebno u obuci afganistanske policije, prenosi Hina. 

Dodala je kako na zapadnom Balkanu Hrvatska nastavlja biti lider, a posebno je istaknula hrvatsko vodstvo u procesu pomirenja u regiji. Aktivnosti Hrvatske u tom pogledu ocijenila je uzornim. Pohvalila je razgovore sa Srbijom radi olakšanja povratka izbjeglica i rješavanja međusobnih otvorenih pitanja te rekla da Hrvatska podržava Bosnu i Hercegovinu na putu reformi i euro-atlantskih integracija.

Pomirenjem se izgrađuje mir, ali i stvaraju nove mogućnosti za europske i američke tvrtke, rekla je Clinton. Ocijenila je da je susret s ministrom Jandrokovićem održan u obećavajućem trenutku za Hrvatsku, u vremenu koje prethodi članstvu u Europskoj uniji. Čestitala je na teškim koracima koje Hrvatska poduzima, a koji su potrebni za članstvo u EU-u.

Izrazila je nadu da će Hrvatska u nadolazećim mjesecima ispuniti sve zahtjeve i da će, kako se prenosi u izvještaju, hrvatski narod što je prije moguće zauzeti svoje mjesto u Europi koje mu pripada.

Clinton i Jandroković potpisali su Sporazum o zračnom prometu izmedu vlada SAD-a i Hrvatske. Složili su se da će on omogućiti dolazak većeg broja američkih turista u Hrvatsku i otvoriti nove mogućnosti investiranja.

Sporazum je potpisan nedugo nakon što su Zrakoplovne vlasti SAD-a utvrdile da Hrvatska ispunjava međunarodne sigurnosne standarde u zračnom prometu te su joj dodijelile kategoriju 1. Time je omogućena uspostava izravnih letova između dviju država i sklapanje "code share" sporazuma američkih i hrvatskih prijevoznika. Prvi izravni letovi između Hrvatske i SAD-a očekuju se već ove godine.

04.02.2011. 08:15:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    prorok
    04.02.2011. 09:51
    Hillary Clinton je zakon!!!
  2. avatar
    donhuangenaro
    04.02.2011. 10:13
    hitleri ignorira ljepljivu hobotnicu, što samo ukazuje na njenu ljepljivost :-P
Novi komentar
nužno
nužno