« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SVI ZAJEDNO

Clinton, Hezbollah i Kvartet osuđuju izraelsku izgradnju

Čini se da je odluka izraelske vlade o gradnji židovskih naselja u istočnom Jeruzalemu barem prividno spojila mišljenja različitih strana

(Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Hezbollah

,

istočni Jeruzalem

,

Kvartet za Bliski istok

,

židovska naselja

Američka državna tajnica Hillary Clinton u petak je oštro predbacila izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu zbog objave njegove vlade o gradnji novih židovskih kuća u pretežito arapskom, istočnom Jeruzalemu.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Philip Crowley izjavio je da je izraelski potez ugrozio neizravne mirovne pregovore s Palestincima, koje je Obamina administracija objavila dan ranije.

Clinton je nazvala Netanyahua "kako bi jasno dala do znanja da SAD smatra kako je objava (gradnje) bila duboko negativan signal o pristupu Izraela bilateralnim odnosima i suprotna duhu putovanja potpredsjednika", istaknuo je Crowley.

Izraelski potez uslijedio je pred dolazak u regiju američkog mirovnog izaslanika Georgea Mitchella koji bi trebao dogovoriti detalje oko posrednih izraelsko-palestinskih pregovora, te uoči moskovskog sastanka Kvarteta za Bliski istok sljedećeg tjedna, na kojem će sudjelovati i državna tajnica Hillary Clinton.

Izraelska objava gradnje zatekla je Washington i razgnjevila Palestince i arapske države, ugrozivši posredne mirovne pregovore.

Odluka Izraela da na dan posjeta potpredsjednika SAD najavi novu gradnju u istočnom Jeruzalmu, u američkom je tisku opisana kao ponižavajuća za Bidena, no bivši veleposlanik SAD-u u Izraelu Martin Indyk u petak je ocijenio kako je "to što se Bidenu dogodilo u Jeruzelemu bilo nečuveno, ali teško da je nešto novo".

"Desničarske vlade u Izraelu redovito su dovodile u neugodnu situaciju visoke dužnosnike SAD-a objavljujući nove aktivnosti na naseljavanju tijekom ili neposredno nakon njihovih posjeta", piše Indyk u komentaru na portalu vijesti Daily Beast. "No to se obično događalo državnim tajnicima. To je razbjesnilo Jamesa Bakera, zbunilo Condoleezzu Rice i rastužilo Madeleine Albright", kaže on.

Indyk se prisjeća kako je Benjamin Netanyahu tijekom svog prvog mandata 1990-ih objavio veliko proširenje postojećeg židovskog naselja na Zapadnoj obali, odmah po završetku posjeta državne tajnice Albright. Ona je tada nazvala Indyka i zavikala: "recite Bibiju (Netanyahu) da treba prestati brinuti o svom desnom krilu i treba početi brinuti o SAD-u", sjeća se bivši diplomat.

Bio je to dobar savjet ali nije poslušan, ocijenio je. Neprijateljsko postavljanje prema administraciji Billa Clintona na kraju je pridonijelo Netanyahovu padu. Izraelski birači kaznili su ga zbog pogrešnog pristupa odnosima s SAD-om, jedinim istinskim saveznikom Izraela.

Sada bi se moglo očekivati da će Netanyahu biti oprezniji s Obaminom administracijom, posebno jer je Izrael sada ovisan od SAD-a u rješavanju rastuće prijetnje Irana, zaključuje Indyk.

Hezbollah i Kvartet za Bliski istok također osuđuju

Libanonski šijitski pokret Hezbollah u petak je također kritizirao izraelske planove.

"To je vrlo opasan potez i cilj mu je izmijeniti demografsku sliku grada", stoji u priopćenju Hezbollaha, u kojemu se optužuje SAD za pružanje potpore izraelskoj odluci.

"Cilj izraelskih poteza je uništiti palestinsku stvar", dodaje se u priopćenju Hezbollaha koji poziva arapske i islamske države da reagiraju što je prije moguće.

Odluku Izraela osudio je i Kvartet za Bliski istok. U priopćenju, što ga je objavio UN, Kvartet (SAD, EU, UN i Rusija) upozorava kako "bilo kakav jednostrani čin, što ga poduzme bilo koja strana, ne može prejudicirati rezultat pregovora i međunarodna ga zajednica neće priznati".

Ističe se kako je "arapsko-izraelski mir i uspostavljanje neovisne palestinske države, koja će dugoročno zaživjeti u susjedstvu Izraela, u interesu svih strana, država u regiji i međunarodne zajednice".

"Zbog svega navedenog, Kvartet poziva sve strane da podupru hitno uspostavljanje dijaloga i angažiraju se na promicanju ozračja koje će pogodovati pregovorima, a njihov bi rezultat trebao biti okrunjen mirom i rješenjem svih pitanja vezanih za sukob, uključujući i pitanje statusa Jeruzalema". (hina/metro-portal)

12.03.2010. 23:46:31
Novi komentar
nužno
nužno