« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
NOVI SIMBOL PROSVJEDA

Cipelom u Istanbulu gađan direktor MMF-a

POGLEDAJTE VIDEO - Kolege su prosvjednika pozdravili pljeskom no i zaštitari su bili spremni

Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn (Getty Images)
Više o

MMF

,

Istanbul

,

Dominique Strauss-Kahn

,

bacanje cipele

Novinar Selcuk Ozbek iz malog studentskog ljevičarskog lista u četvrtak je na istanbulskom sveučilištu Bilgi pokušao cipelom pogoditi direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Straussa-Kahna dok je ovaj odgovarao na pitanja studenata ekonomije.

"MMF van!", povikao je student i prema Strauss-Kahnu lansirao svoju bijelu tenisicu, koja se odbila od glave jednog studenta i zamalo pogodila svjetskog financijskog dužnosnika.

Za svoj je čin za sada neimenovani student dobio gromoglasan aplauz kolega, no pripadnici osiguranja su ga brzo ščepali, bacili na pod i potom izgurali iz konferencijske dvorane.

U trenutku kada je Ozbek krenuo prema podiju jedna od njegovih kolegica podigla je transparent i također povikala "MMF van!" no i nju su brzo svladali zaštitari.

Urednik novina za koje Ozbek radi, Ibrahim Aydin, izjavio je kako njegov novinar u trenutku 'incidenta' nije bio na zadatku te njegov stav ne izražava nužno stav cijelog lista. Aydin je ipak dodao kako bacanje cipele ne smatra nasiljem nego "činom koji je postao simbol prosvjeda".

Konferencija je nakon incidenta znatno skraćena, a policija je u Istanbulu uhitila nekoliko desetaka prosvjednika.

01.10.2009. 15:51:42
Novi komentar
nužno
nužno