« Kultura
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
PITANJCE :)

Čini li vas Cosmopolitan glupim?

Čitali Cosmo iz zabave ili nečeg drugog, imajte na umu kako se možda netko iza Cosmo-pisaćeg stola smije vašoj naivnosti

Čitate li Cosmo? :)
Čitate li Cosmo? :) (Arhiva)
Više o

vijesti

,

važnost

,

Cosmopolitan

Prolazim pokraj kioska i čitam naslove. Spazim „Siječanj je opasan za veze. Ali ne i za vašu". Gle, pa to je novi broj Cosma.

Cosmopolitan je jedan od onih časopisa koji svojim naslovima lupa u facu. Pogotovo u lijepe face ženske populacije. Kao da se između naslovnice i ženskog uma stvaraju sinaptičke veze začete riječima i temama o kojima žene razmišljaju i bez Cosma.

Budite vedra, smjela i stylish... Kakav ulet, takav frajer... Tajna pridobivanja svakog muškarca... Veeeliki horoskop... Što on misli kada prolazi kroz vrata... 780 načina kako ga uzbuditi... Sexy ljetne frizure... Kako dekodirati njegov body language... - ovi i hrpa drugih kodiranih uskličnika normalan su i svakodnevan girl-talk.

Ali zašto žene plaćaju 25 kuna (ili 3,99 USD) samo da bi još i čitale o tome u tiskanom izdanju časopisa? Je li to zbog potrebe za samopotvrđivanjem već ustaljenih normi i „zna se" načina i metoda? Zbog želje za zabavom ili da se bude cool i u trendu? U svakom slučaju, Cosmo-naslovi dobro obavljaju svoju ulogu privlačenja ženske pozornosti, na obostrano zadovoljstvo. Sve je to u redu dokle god je zabavno.

No, s druge se strane čovjek zapita gdje je granica između razonode i gluposti, pogotovo stoga što Cosmo i srodni časopisi pružaju sliku svijeta u kojem žive samo plavuše iz viceva ili likovi iz najjeftinijih američkih komedija koje bi popljuvala i djeca iz jaslica. Jer, budimo iskreni, koliko je glup članak o broju retuširanja Justin Bieberovih Calvin Klein-reklama (21 retuširanje)?

Ili koliko je značajna vijest o jednoj maloljetnoj švedskoj pjevačici koja je do koljena navukla kondom na nogu kako bi Instagram populaciji dokazala da frajeri koji se žale na premale kondome nemaju pravo? Osim toga, muškarci su u Cosmu prikazani poput hrpe disfunkcionalne umjetne inteligencije, bezglavih igračaka ili maminih maza. Čini li se to samo meni ili se tu radi o šovinizmu?

U svakom slučaju, čitali Cosmo iz zabave ili nečeg drugog, imajte na umu kako se možda netko iza Cosmo-pisaćeg stola smije vašoj naivnosti.    

Piše: Goran Zajček
14.01.2015. 17:03:00
Novi komentar
nužno
nužno