« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
RUDARSKA NESREĆA

Čile se priprema za obilježavanje prve obljetnice rudarske nesreće

5. kolovoza 2010. godine u odronu zemlje u rudniku na sjeveru Čilea, 33 rudara ostala su zatrpana 600 metara ispod zemlje

Fotografija vijesti
Više o

Čile

,

rudarska nesreća

,

čile rudari

U petak se obilježava prva obljetnica rudarske nesreće u rudniku bakra San Jose na sjeveru Čilea, kada su trideset i trojica rudara ostali zatrpani pod 600 metara zemlje, sve dok 69 dana kasnije nisu spašeni.

5. kolovoza će se, na prijedlog rudara, u Copiapu, gradu četrdesetak kilometara od rudnika, u kojemu živi većina od 33 rudara, služiti misa na kojoj će sudjelovati i predsjednik Sebastian Pinera.

Još jedna proslava planira se u listopadu, kada su prije godinu dana svi rudari izvučeni na površinu.

U akciji spašavanja čileanskih rudara, koja je državu stajala 20 milijuna dolara (14 milijuna eura), sudjelovali su čileanski inženjeri i vojnici, pa čak i američka svemirska agencija NASA.

U 2010. u Čileu je poginulo 45 rudara, što govori o lošim sigurnosnim uvjetima u rudnicima, usprkos obećanjima vlade da će taj sektor iz temelja reformirati.

Sredinom srpnja 2011., predsjednik je najavio prijedlog zakona o sigurnosti rudnika koji još nije upućen parlamentu.

U tom se prijedlogu predviđa trostruko povećanje broja rudarskih inspektora, sa sadašnjih 18 na 45, uvođenje novčane kazne u preračunato 760.000 dolara za nepoštovanje sigurnosnih propisa i postavljaju se norme čije kršenje može biti razlog za zatvaranje rudnika.

03.08.2011. 15:43:00
Novi komentar
nužno
nužno