« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IPAK MANJE

Čile proglasio tri dana žalosti, identificirano 279 žrtava potresa

Stanje oko broja mrtvih još je neizvjesno, a na obali pogođenoj tsunamijem još se pronalaze mrtva tijela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

potres Čile

,

pomoć Čile

,

mrtvi Čile

,

Patricio Rosende

,

Čile dan žalosti

Čileanska vlada, kojoj u petak stiže u posjet glavni tajnik UN-a, proglasila je trodnevnu žalost od nedjelje i objavila da je identificirano 279 žrtava katastrofalnog potresa, što je znatno manje od brojke 802 kojom se ranije baratalo, prenose agencije.

Identificirano je 279 žrtava, objavila je vlada i dodala da je "vjerojatno bila neprecizna informacija" o 802 poginule osobe, javlja Reuters.

"Predsjednica Republike proglasila je nacionalnu trodnevnu žalost od nedjelje, 7. ožujka u ponoć, u spomen na poginule Čileance i Čileanke", pročitao je u četvrtak navečer po mjesnom vremenu Patricio Rosende, podtajnik u čileanskom ministarstvu unutarnjih poslova.

Podtajnik je zatim čitao imena s popisa "279 Čileanaca čiji su posmrtni ostaci identificirani", javlja agencija AFP.

Francuska agencija, međutim, dodaje da "ni u jednom trenutku nije Rosende" spomenuo da je vlada službeno smanjila brojku poginulih koja je ranije iznosila 802. Uvid u popis mogu imati svi građani putem internetske stranice čileanskog MUP-a, dodaje AFP.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, koje je kontaktiralo s odjelom za vezu čileanskog MVP-a, potvrdilo je za Hinu da među poginulima nema državljana RH.

AFP prenosi da je stanje još neizvjesno oko broja mrtvih i da se na obali, koju je pogodio tsunami, pronalaze nova mrtva tijela.

Samo u gradu Constitucionu koji ima 60.000 stanovnika, poginulo je 86 osoba. U tome je gradu ravnatelj zatvora na sebe preuzeo odgovornost za oslobađanje 103 zatvorenika kada se počeo urušavati zatvor na obali jer im je prijetila smrt rušenjem zatvora u more.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon stiže u petak poslije podne u Čile u dvodnevni posjet te će obići grad Concepcion i luku Talcahuano, koju je više razorio tsunami, potaknut potresom, nego sam potres. (hina/metro-portal)

05.03.2010. 12:35:04
Novi komentar
nužno
nužno