« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
OSVRT

Ciklus razbuktalih kolaža Duška Šibla

Valja istaknuti složenost njihova kretanja, vidljiva plesna koreografija, ne slučajna, svakako namjerna, ključ je za razumijevanje njihova postojanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

O gotovo nezamislivim, nevjerojatnim mogućnostima jedne samo naizgled jednostavne i skromne likovne tehnike, svjedoči već neko vrijeme akademski slikar Duško Šibl, kreirajući kontinuirano niz ciklusa.

Riječ je o seriji kolaža izvedenih u manjem ili srednjem formatu s mnoštvom likova u pokretu, izrazitih gesta, finih, otmjenih ali i bezobraznih, uvredljivih. Ponekad su likovi najnovijih kolaža zaogrnuti oblacima vlastitih turobnih ili iznenađujućih vijesti, ne primjećujući nas, ne obazirući se na nas.

Svi oni gledaju u nas, prema nama, zure u nas ili sumnjičavo poluotvorenih očiju pritajeno, govoreći nam, pokazujući što misle o nama, o ovome svijetu jer svijet nije ništa drugo drugo nego golema pozornica na kojoj svi nastupamo kao glumci, statisti, potrebne ili nepotrebne role u ovome životu, u ovoj postavi.

Likovi rođeni u razbuktalom koloru izranjaju iz vatre, iz mraka, dominantne boje su osobito uočljive kao i svi ovi, nesvakidašnji plesači, igrači, vrači, gubitnici, dobitnici, slučajni prolaznici uvučeni u vrtlog mase.

Valja istaknuti složenost njihova kretanja, vidljiva plesna koreografija, ne slučajna, svakako namjerna, ključ je za razumijevanje njihova postojanja.

Ciklus angažiranih kolaža akademskog slikara Duška Šibla zanimljivo je i izazovno promatranje i doživljavanje svijeta, ljudi, povijesti, života.

Tehnika kolaža pokazala se u ovom uspjelom i nadahnutom ciklusu Duška Šibla kao vrlo zahvalna i preporučljiva.

Piše: Miroslav Pelikan
11.02.2023. 10:00:00
Novi komentar
nužno
nužno