« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
OSVRT

Ciklus Novih apstrakcija Mladena Žunjića

Pojava dvojnosti svijeta ili istodobno, paralelno življenje više svjetova u istom vremenu, vrlo različitih, neusporedivih, svjetlina i tama, Eros i Thanatos zauzimaju ključne pozicije

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

Krećući se kontinuirano od jedne do druge, treće, četvrte....likovne točka koja ga osobito zanima, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, autor impozantnog i izazovnog ciklusa ulja i akrila, uglavnom na velikim formatima platna, od 100 cm na više, istražuje kako mogućnosti raznovrsnih motiva ali i svoje nadahnuće u nizu novih slika.

Tako je sasvim nedavno krenuo u realizaciju ciklusa Novih apstrakcija, tekuća ulja i akrili na platnu, 100 x 100 cm, na kojima dominira crni natkriljujući crtež, gotovo u cjelosti pokrivajući razigranu kolorističku floru i fauna, donjega, skrivenoga svijeta, koji je u proteklim ciklusima suvereno egzistirao samostalno i neupitno.

Pojava dvojnosti svijeta ili istodobno, paralelno življenje više svjetova u istom vremenu, vrlo različitih, neusporedivih, svjetlina i tama, Eros i Thanatos zauzimaju ključne pozicije na slikama Novih apstrakcija Mladena Žunjića.

Ipak, kada malo pomnije pogledamo odnose dva svijeta, uviđamo, kako oni, jedan drugoga ne mogu nadvladati, ne mogu izgubiti u tom odmjeravanju ali ni pobijediti, iako su pomicanja stalna i ponekad dramatična, trajnih promjena nema.

Ciklus Novih apstrakcija Mladena Žunjića otvara brojna pitanja, istodobno nudeći i određen broj odgovora, djelomičnih, nepotpunih.

Odmjeravanje svjetlosti i tame neprekidno se odvija.

Vječno rivalstvo traje.

Piše: Miroslav Pelikan
01.08.2022. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno