« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
TRENDOVI

Cijene padaju, ali standard ne raste

U Hrvatskoj su u srpnju ove godine potrošačke cijene pale 1,5 posto na godišnjoj razini, što je ponajviše posljedica pada cijena goriva, čime je nastavljen deflacijski trend treću godinu zaredom

Cijene padaju, ali kad će se to odraziti na standard?
Cijene padaju, ali kad će se to odraziti na standard? (Arhiva)
Više o

cijene

,

Hrvatska

,

deflacija

,

potrošačke cijene

U srijedu objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku ukazuju na nastavak deflacijskih pritisaka, s obzirom da je trend pada potrošačkih cijena ušao već u treću godinu. U srpnju je pad cijena od 1,5 posto na godišnjoj razini bio manji nego mjesec dana prije, kada su cijene skliznule 1,6 posto.

Najviše pale cijene goriva

U srpnju su na godišnjoj razini najviše pale cijene prijevoza, 6,6 posto, pri čemu su cijene goriva za prijevozna sredstva potonule 11,3 posto. Slijedile su, s padom za 3,3 posto, cijene komunikacija, dok su cijene odjeće i obuće pale za 2,7 posto.

Cijene stanovanja, vode, električne energije i plina pale su, pak, 2,5 posto, što je ponajviše posljedica pada cijena plina za 19,1 posto, dok su cijene rekreacije i kulture skliznule za 1,4 posto. Cijene alkoholnih pića i duhana pale su za 0,1 posto, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića ostale nepromijenjene na godišnjoj razini.

18.08.2016. 10:18:00
Novi komentar
nužno
nužno