« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PREDVIĐANJA

Cijene nekretnina i u 2010. nastavljaju lagani pad

Na tržište nekretnina utjecat će stanje u ostalim sektorima koje prema dosadašnjim prognozama analitičara neće donijeti većeg poboljšanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/Cropix)
Više o

tržište nekretnina

,

pad cijena

,

gospodarska kriza

Slijedom prošlih mjeseci i posljednji mjesec u 2009. godini donosi niže cijene nekretnina, rezultati su analize portala za nekretnine Crozilla.com, iz kojeg procjenjuju kako će se lagani pad cijena nastaviti i sljedeće godine.

Padu cijena, napominju, pridonijet će i sve veći broj praznih stanova, s obzirom na niske plaće, nemogućnost otplate kredita i sve veći broj otkaza te zatvorenih tvrtki.

U 2010. godini na tržište nekretnina utjecat će i stanje u ostalim sektorima, koje prema dosadašnjim prognozama analitičara neće donijeti većeg poboljšanja.

Tijekom prosinca nastavio se pad cijena koji je definitivno jedno od glavnih obilježja 2009. godine.

Cijene nekretnina ove su godine u prosjeku niže i do 20 posto, ovisno o gradu i kvaliteti nekretnine. Kriza koja je obuhvatila sva područja najveći utjecaj je imala upravo na tržištu nekretnina.

Dok su prošlih godina hrvatski investitori bilježili znatno veću prodaju stanova po viskom cijenama, a time i veliku zaradu 2009. godina ostat će zabilježena kao prekretnica u kojoj je kreditna moć hrvatskih građana smanjena, a s njom i broj prodanih stanova, ističu iz Crozilla.com.

Dodaju da je kriza imala utjecaja i na obustavu poslovanja nekih agencija, a na gubitku su bili i investitori koji s neprodanim stanovima ulaze i u 2010. godinu.

Pozitivna strana mogla bi biti filtracija tržišta odnosno početak jasne vidljivosti između kvalitetnih i nekvalitetnih kako nekretnina tako i agencija te kristalizacije cijena koje su uvelike premašivale mogućnosti hrvatskih građana.

Tijekom prosinca pak najveći pad cijena zabilježen je u Osijeku gdje metar kvadratni stana iznosi 1.092 eura, što u odnosu na studeni predstavlja pad od 7,5 posto.

Pad od 6,04 posto bilježi Zadar, gdje je trenutna cijena metra kvadratnog stana iznosi 1.633 eura. U Rijeci su cijene kvadrata u prosincu pale za 5,2 posto na 1.633 eura. I u Splitu je tijekom prosinca zabilježen pad cijene od 4,3 posto, tako da cijena metra kvadratnog stana u prosjeku iznosi 2068 eura.

Manji promjene u cijeni ovaj mjesec bilježe Pula (-0,2), Dubrovnik (-0,03) te Zagreb gdje je zabilježen pad cijene od 0,6 posto.

Trenutna cijena četvornog metra stana u Zagrebu prosječno iznosi 1.914 eura. U odnosu na siječanj ove godine kada je cijena iznosila 2.154 eura to je pad za 11,1 posto. (hina/metro-portal)

22.12.2009. 12:53:05
Novi komentar
nužno
nužno