« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Cijene nafte pale nakon slabog sastanka G20

Nema se volje ili znanja riješiti najgoru financijsku krizu od 1930-tih

Prosvjednici su prije sastanka pokazali kako stvari zaista stoje
Prosvjednici su prije sastanka pokazali kako stvari zaista stoje (Corbis)
Više o

samit G20

,

cijena nafte

Cijene nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima za više od jednog dolara, kliznuvši nadomak najnižoj razini u gotovo dvije godine ispod 56 dolara za barel, nakon što je sastanak grupe 20 velikih gospodarstava završio s tek nekoliko konkretnih prijedloga za borbu s globalnom recesijom.

Tako je barel sirove nafte za isporuke u prosincu na američkom tržištu do podneva pojeftinio 1,55 dolara ili 2,7 posto, kliznuvši na 55,49 dolara, nakon što se nakratko oporavio na 55,79 dolara. Prošlog četvrtka kliznuo je na razinu od 54,67 dolara, najnižu od siječnja 2007. Na londonskom tržištu cijena barela pala je za 98 centi na 53,26 dolara.

Slabi zaključci samita G20 

Vijest da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogla, umjesto krajem studenoga, pričekati sastanak zakazan za 17. prosinca kako bi odlučila hoće li ponovno smanjiti ciljanu proizvodnju također je pritisnula cijene.

Analitičar Simon Wardel iz Global Insighta upozorio je da je nedostatak bilo kakvog solidnog akcijskog plana grupe G20 oslabio tržišta nafte.

"Gospodarska prognoza je zabrinjavajuća i nije pronađeno kratkoročno rješenje. Ljudi očekuju pogoršanje ukoliko gospodarski pokazatelji budu i dalje loši, te u nedostatku drugoga, to je pomoglo pritisnuti cijene", kazao je. Vlade na potezu od Washingtona do Pekinga dogovorile su u subotu niz fiskalnih i monetarnih mjera za spas globalnog gospodarstva ali je ostavljeno svakoj pojedinačno da prilagodi reakcije specifičnim okolnostima i industrijama.

Iako su zemlje G20 dogovorile paket spasonosnih mjera kako bi umirile nervozna tržišta i zabrinute potrošače u vezi sa sposobnošću lidera da surađuju, prijedlozi nisu uspjeli u značajnijoj mjeri ublažiti strahove ulagača.

Najgora kriza

Najgora financijska kriza od 1930-ih gurnula je brojne zemlje u recesiju, pojačavši strahove od oštrog usporavanja svjetske potražnje za naftom i ubrzavši pad cijene nafte s rekordnih više od 147 dolara za barel, zabilježenih u srpnju.

Japan je u tako ponedjeljak objavio podatke koji pokazuju da su aktivnosti u tom drugom po veličini svjetskom gospodarstvu smanjene za 0,1 posto u trećem tromjesečju, čime je ta zemlja ušla u recesiju prvi puta u proteklih sedam godina. Cijena nafte pala je u petak za više od dva posto nakon vijesti o recesiji u eurozoni i podacima o rekordnom padu prometa u maloprodaji u SAD-u u rujnu, što je potpirilo strahovanja od još snažnijeg pada potražnje za gorivom.

OPEC će možda morati pričekati do prosinca s poduzimanjem koraka za dostizanje željene cijene nafte između 70 i 90 dolara za barel budući da utjecaj posljednjeg smanjenja proizvodnje još nije jasan, kazao je u nedjelju predsjednik grupe Hakib Khelil. U odvojenom izvješću OPEC je objavio da je referentna košarica njegove nafte u petak poskupila za 1,36 dolara u odnosu na dan ranije, dosegnuvši 49,09 dolara. (hina/metro-portal)

17.11.2008. 15:07:59
Novi komentar
nužno
nužno