« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
GOSPODARSTVO

Cijene i dalje padaju, no oporavka nema

Hrvatska je i u srpnju bila među zemljama Europske unije koje su bilježile najveći pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razin

Shopping je Hrvatima sve jeftiniji
Shopping je Hrvatima sve jeftiniji (Arhiva)
Više o

cijene

,

pad cijena

,

gospodarski proizvodi

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju pale za 5,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Time se prema raspoloživim podacima Eurostata svrstala među zemlje EU s najvećim padom cijena, zajedno s Grčkom, gdje su cijene pale 7,0 posto, Nizozemskom, gdje su kliznule 6,4 posto, i Slovačkom, s padom cijena za 4,7 posto, napominje EUROSTAT.

Srpanjski je pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u Hrvatskoj bio još izraženiji nego u prethodnom mjesecu kada su cijene na godišnjoj razini smanjene 4,8 posto. Taj je pad također bio među najizrazitijima u EU.

Najviše padale cijene energije

Samo su Malta, Danska i Švedska prema raspoloživim podacima europskog statističkog ureda u srpnju na godišnjoj razini bilježile rast proizvođačkih cijena u industriji, i to za 0,9 odnosno 0,4 i 0,1 posto.

Na razini Europske unije pad cijena na godišnjoj razini ublažen je u srpnju na 2,5 posto, nakon lipanjskog pada za 2,9 posto.Najviše su pritom u EU na godišnjoj razini potonule cijene energije, za 7,7 posto, te cijene intermedijarnih roba, za 1,9 posto. Eurozona je također u srpnju bilježila blaži pad proizvođačkih cijena u industriji, za 2,8 posto, nakon 3,1-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Energetski sektor također je prednjačio padom cijena, za 8,4 posto. Slijedi sektor intermedijarnih roba gdje su cijene pale 2,3 posto, pokazuju Eurostatovi izračuni.

04.09.2016. 18:18:00
Novi komentar
nužno
nužno