« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
SKOK CIJENE

Cijena zlata probila psihološku barijeru od 1500 dolara za uncu

Iako se cijena zlata na kraju dana ponovno spustila ispod psihološke granice, postignut je rekord od 1,495.10 USD za uncu

Zlato
Zlato (Arhiva)
Više o

zlato

,

cijena zlata

,

cijena srebra

Cijena zlata po prvi puta je prešla granicu od 1500 dolara za uncu, izvijestio je CNN. Terminske transakcije za zlato s isporukom u lipnju, postigle su u trgovanju na newyorškoj burzi rekord od 1,500.50 USD za uncu blizu podneva, po lokalnom vremenu. Cijena se potom vratila na 1,495.10 USD za uncu, što je također novi rekord, prenosi Hina.

Do skoka cijene došlo je na valu tržišne nesigurnosti koja je u utorak nagnala ulagače da traže alternativu za slabi američki dolar. U ponedjeljak je poskupljenju zlata pridonijelo sniženje izgleda za kreditni rejting SAD-a od bonitetske agencije S&P, zbog neizvjesnosti oko rješavanja fiskalnih problema zemlje.

Cijene zlata stalno su rasle posljednjih mjeseci, kako je niz uznemirujućih svjetskih događanja, od ustanaka i prevrata u arapskim zemljama do potresa, tsunamija i nuklearne katastrofe u Japanu, stvorio nesigurnost na svjetskim burzama.

Inflacija, protiv koje se zlato često uzima kao zaštita, bila je u oštrom porastu u gospodarstvima u razvoju, a sve više postaje i problem u Europi.

Carlos Sanchez, direktor za upravljanje robama u newyorškoj financijskoj tvrtki CPM, izjavio je za CNNMoney da cijena zlata može ići do 1,550 USD za uncu u sljedećih nekoliko tjedana, ako ulagači budu usredotočeni na politički zastoj u Washingtonu.

Sljedeći veliki događaj za tržište zlata je svibanjski rok do kada američki Kongres treba podići gornju granicu zaduženja zemlje sa sadašnjih 14,300 milijardi dolara, rekao je Sanchez.

U utorak je i cijena srebra također bila u porastu, pa je sa 43,75 dolara za uncu na najvišoj razini u tri desetljeća.

19.04.2011. 22:45:00
Novi komentar
nužno
nužno