« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Ciao Anna

Stoti rođendan talijanske Nannarelle

Fotografija vijesti
Više o

kino Europa

,

Zagreb Film Festival

,

izložba fotografija

,

Ciao Anna

,

Anna Magnani

,

Nannarella

,

talijanska glumica

U okviru 6. Zagreb Film Festivala te u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Kinu Europa od 9. do 25. listopada možete pogledat fotografije slavne talijanske glumice Anne Magnani. Život i djelo heroine talijanske kinematografije 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća, zabilježen okom fotografa, nazvan je 'Ciao Anna'.

"Molim vas, ne retuširajte mi bore. Trebalo mi je toliko dugo da ih dobijem", rekla je jednom prigodom fotografu Anna Magnani, legendarna talijanska glumica. Neke zvijezde nikada ne gasnu. Jedna od njih je i ona Anna Magnani, koja bi danas, da je s nama, slavila stoti rođendan. Ova je glumica svojim filmskim ostvarenjima obilježila zlatno doba talijanskog neorealizma, ali i svjetsku kinematografiju 50-ih i 60-ih godina. Utrla je put mnogim sljedećim generacijama glumica, izborivši se za lik snažne, samouvjerene i temperamentne žene u okvirima sedme umjetnosti.

Neosporni glumački talent, prirodnost i hrabar životni stav učinili su je omiljenom glumicom i muzom slavnih režisera i dramatičara pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća – Vittoria De Sice, Luchina Viscontija, Roberta Rossellinija, Pier Paolo Pasolinija, Jeana Renoira, George Cukora, Sidneya Lumeta i Tennesseea Williamsa, a uloge hrabre i strastvene žene iz naroda, posebno u filmskim klasicima „Rim otvoreni grad“(1945.) i „Najljepšoj“ (1951.), donijele su joj toliku popularnost da su se u vrijeme njenog najvećeg uzleta u Rimu mogle kupiti samo tri vrste razglednica: s motivima grada, sa slikom Pape i Anne Magnani.

Anna je, između mnogih nagrada, 1956. za ulogu Serafine delle Rose u filmu "Tetovirana ruža" primila i Oscara, pa je tako postala i prva vlasnica ovog prestižnog zlatnog kipića u Italiji. Danas, na 100. obljetnicu rođenja nezaboravne Nannarelle, kako su je od milja zvali, podsjećaju brojne izložbe fotografija i ciklusi njezinih najboljih filmova na venecijanskom festivalu, kao i diljem svijeta. (metro-portal)

07.10.2008. 14:28:23
Novi komentar
nužno
nužno