« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
za bagatelu

Christie'su loše ide prodaja umjetnina

Neprodana djela impresionista na dražbi Christie'sa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Christie’s

,

Picasso

,

aukcijska kuća

,

prodaja umjetnina

Gotovo polovina impresionističkih i modernih djela ponuđenih na dražbi u četvrtak navečer u New Yorku nije pronašla kupca, a dužnosnici Christie'sa nisu skrivali bojazan da će financijska kriza imati više utjecaja na tržište umjetnina od atentata 2001.

Ponuđeno je 85 djela, među kojima Picassova slika s elementima nadrealizma "Marija Terezija i njezina sestra u čitanju" (1934.), koja je prodana za manje od procijenjenih 18 milijuna dolara.

Ukupno je samo 56 posto izložaka našlo kupca, 11 posto iznad procjene, među kojima "Knjiga, lula i čaše" Juana Grisa (1915.), prodana za 20,8 milijuna dolara, što je bilo više od maksimalne procjene. Brojna djela prodana su po najnižoj procjeni. "Most Argenteuil i Seina", slika procijenjena na 8 milijuna dolara, prodana je za 8,4 milijuna.

Skulptura Giacoma Giacomettija "Tri muškarca koji hodaju" prodana je za 11,5 milijuna dok je niska procjena bila 14 milijuna, znak da su prodavači znatno smanjili "rezervu" - povjerljivi iznos dogovoren s dvoranom za prodaju ispod kojega odbijaju prodavati.

"Improvizacija 3" Vassilija Kandinskog također je dobro prodana, za gotovo 17 milijuna dolara. (hina/metro-portal)

07.11.2008. 11:03:44
Novi komentar
nužno
nužno