« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
HRT POTVRDIO

Četvero novinara dobilo opomene pred otkaz

Čelništvo HRT-a je nakon burne reakcije javnosti očigledno podvilo rep i odustalo od otkaza, smatra Čedo Prodanović

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

HTV

,

Ivana Dragičević-Veličković

,

Vanja Sutlić

,

Lela Knežević

,

Maja Sever

,

Robert Zuber

,

otkazi HRT

,

Sanja Mikleušević Pavić

,

Čedo Prodanović

S Hrvatske radiotelevizije danas je potvrđeno da je novinarima HRT-a koji su optužili glavnog ravnatelja Vanju Sutlića za šovinistički ispad poslano "pisano upozorenje o obvezama iz radnog odnosa, i to zbog kršenja tih obveza u vezi s načinom postupanja i javnim istupom".

Glasnogovornik HRT-a Janos Roemer naveo je u pisanoj izjavi kako u tom dokumentu stoji i pravna napomena da u slučaju nastavka kršenja obveza iz radnog odnosa postoji mogućnost otkaza ugovora o radu.

Čedo Prodanović, koji zastupa novinare u tom slučaju, Maju Sever, Lelu Knežević, Sanju Mikleušević-Pavić i Roberta Zubera, ranije je izvijestio kako su oni dobili opomenu pred otkaz.

"Čelništvo HRT-a je nakon burne reakcije javnosti očigledno podvilo rep i odustalo od izvanrednog otkaza novinarima, pa se odlučilo na jedno solomonsko rješenje, odnosno alibi potez i dodijelilo im opomenu pred otkaz na koju nemaju pravo žalbe", ustvrdio je Prodanović, dodavši da je riječ o odluci koja nije podložna kontroli.

Prodanović tvrdi da na HRT-u nisu proveli nikakav postupak, nego su na temelju tvrdnji Sutlića donijeli odluku o opomeni pred otkaz.

Cijeli slučaj otvoren je nakon što je četvero novinara medijima potvrdilo da je Sutlić novinarku HRT-a Ivanu Dragičević-Veličković prošle godine nazvao "četničkom kurvetinom", a on je to demantirao nakon čega je, kako je izvijestio ravnatelj HTV-a Blago Markota, protiv novinara pokrenut stegovni postupak koji može rezultirati izvanrednim otkazom.

Novinarima se zamjera što taj slučaj nisu prijavili pismenim putem unutar kuće, nego su 20 mjeseci poslije s tim izišli u javnost. Odvjetnik novinara objasnio je kako su oni u tom razdoblju sa svime upoznali četiri sebi nadređene osobe koje su to i potvrdile - Veljka Jančića, Nikolu Kristića, Velimira Đuretića i Zdenka Duku.

Novinare HTV-a poduprli su Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, a o cijelom su slučaju obaviješteni i Odbor za ljudska prava te Europska federacija novinara. (hina/metro-portal)

03.11.2009. 19:48:04
Novi komentar
nužno
nužno