« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
STREPNJA

Četiri scenarija raspleta nuklearne krize u Japanu

Cijeli svijet napeto iščekuje rasplet krize u Japanu; koji je najbolji a koji najgori mogući scenarij u ovom trenutku?

Fukushima
Fukushima (Facebook)
Više o

nuklearna katastrofa

,

taljenje reaktorske jezgre

,

fukushima

,

japan potres

Najgori scenarij u očekivanim okvirima zapravo se već dogodio. Nuklearka Fukushima 1 nije izdržala kombinaciju snažnog potresa i tsunamija, a Japanci sada pokušavaju izbjeći najveću moguću nuklearnu katastrofu za što imaju sve manje vremena

Nejasno je kakvo je točno stanje unutar reaktora, no ideja o zalijevanju morskom vodom iz zraka nije dala željeni rezultat. Radnici su u četvrtak reaktor uspjeli spojiti na struju koja bi trebala ponovno pokrenuti sustav hlađenja.

Stručnjaci se slažu da se kriza mora riješiti najkasnije do subote. Radijacija će u suprotnom biti prevelika i nuklearka će biti prepuštena sama sebi. Njemačko izdanje Financial Timesa donosi četiri moguća scenarija za Fukushimu.

1. Najbolji scenarij
Sigurnosni kontejneri svih blokova su funkcionalni i ne dolazi do novih eksplozija. Sustav hlađenja počinje raditi, šipke ostaju prekrivene vodom te se s vremenom temperatura smanjuje do prihvatljive razine. Vremenske prilike su povoljne i odnose radioaktivne čestice prema oceanu i slabo naseljenim područjima.

2. Stalna opasnost
Sigurnosni kontejneri svih blokova su funkcionalni, ali više nije moguće hladiti šipke. Otkazuju instrumenti za mjerenje pa je teško procijeniti koliko je situacija kritična. Dolazi do taljenja jezgre i novih eksplozija. Radioaktivni materijal dolazi u kontakt s podzemnim vodama. U slučaju eksplozije, materijal dospijeva u visoke dijelove atmosfere. Bez eksplozije, čestice dolaze u kontakt sa zemljom, biljkama, ljudima... Materijal se raspada desetljećima i predstavlja stalnu opasnost za zdravlje.

3. Najgori scenarij
Sigurnosni kontejner bloka 2 je gotovo uništen. Radioaktivni materijal dospijeva u okoliš i radijacija u okolici nuklearke brzo raste. Daljnji radovi i pokušaji spašavanja nisu mogući. Fukushima je prepuštena sama sebi, odustaje se od hlađenja. Radioaktivni materijal brojnim eksplozijama dolazi u još više dijelove atmosfere. Nastaju veliki radioaktivni oblaci.

4. Nova opasnost
Nakon požara i eksplozije dolazi do novih problema s reaktorom 4. Temperatura u bazenima s uskladištenim istrošenim gorivim šipkama raste. Kvare se zaštitni omoti, voda isparava, dolazi do taljenja jezgre. Radioaktivni materijal zagađuje tlo.

17.03.2011. 22:32:00
Novi komentar
nužno
nužno