« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
UZALUDAN TRUD

Često mijenjanje lozinki neće vas zaštiti od provale

Prema Microsoftovim istraživanjima često mijenjanje lozinke ne donosi ništa osim gubitka novca i dodatnog posla za IT odjele u različitim tvrtkama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Microsoft

,

kompjuter

,

lozinka

IT odjeli često napominju kako je važno redovito mijenjati lozinke, kako bi se povećala sigurnost kompjutera. No, Microsoftova istraživanja su pokazala da su te mjere samo gubljenje vremena. Microsoft je istraživao koliko mijenjanje lozinki efikasno utječe na cyber napade.

Studija je pokazala da netko tko je došao do vaše lozinke, neće čekati tjednima da ju iskoristi i dati vam tako šansu da ju u međuvremenu promijenite, nego će je upotrijebiti odmah.

'To je isto kao da lopov ukrade ključ nečije kuće i onda čeka tjednima dok brava nije promijenjena, kako bi ključ upotrijebio', javlja Boston Globe. Ipak, često mijenjanje lozinke ne može biti štetno, osim ako je korisnik sklon korištenju kratkih ili očitih, koje je lako ukrasti.

Neki ljudi imaju i naviku pisati svoje lozinke na papiriće, koje onda zalijepe na monitor ili neko drugo svima vidljivo mjesto. No, često mijenjanje lozinke nije samo gubljenje vremena, nego i novca. Microsoftovi istraživači su izračunali da mijenjanje lozinki donosi gubitke od čak 16 milijardi dolara godišnje, jer je to samo dodatan posao za IT odjele.

18.04.2010. 22:44:54
Novi komentar
nužno
nužno