« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
FRENDOVI

Češka i Slovačka sretne zbog razlaza pred 20 godine

Dva desetljeća su to potvrdila: svjedoci smo dobrog razvoja obiju zemalja i njihovih međusobnih veza

Česi su dominirali u staroj tvorevini
Česi su dominirali u staroj tvorevini (Shutterstock)
Više o

Češka

,

Slovačka

,

Čehoslovačka

,

godišnjica razlaza

Češki i slovački premijer suglasili su se u utorak da je miran razlaz Praga i Bratislave prije 20 godina bio "dobra" i "neminovna" odluka.

"Bio je to dobar i jedini moguć korak", rekao je predsjednik češke vlade Petr Nečas u televizijskoj debati sa slovačkim kolegom Robertom Ficom u Brnu, na jugu Češke.

"Dva desetljeća su to potvrdila: svjedoci smo dobrog razvoja obiju zemalja i njihovih međusobnih veza", rekao je Nečas, političar desnice koja je na vlasti od 2010. Fico koji od travnja 2012. zastupa ljevicu na vlasti podsjetio je na "nepodnošljivu" situaciju prije razlaza tih zemalja koji su potaknuli slovački separatisti koji su odavno osjećali da su zapostavljeni od Praga.

"Shvatio sam da moramo pronaći rješenje i da takvo stanje više nije podnošljivo", kazao je.

Čehoslovačka, stvorena 1918. nakon Prvog svjetskog rata koji je uzrokovao pad Austrougarske monarhije, raspala se na dvije neovisne države 1. siječnja 1993., tri godine nakon "Baršunaste revolucije" kojom se završila četrdesetogodišnja vladavina komunizma.

Češka i Slovačka su članice NATO-a od 1999., odnosno od 2004. a članice EU-a su od 2004. Slovačka je u eurozonu ušla 2009. "Zahvaljujući ulasku u schengenski prostor sada surađujemo kao da smo u istoj državi", kazao je Nečas.

02.01.2013. 04:08:00
Novi komentar
nužno
nužno