« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
veliki prasak

CERN-ov LHC akcelerator najjači je na svijetu

Cilj znanstvenika je shvatiti kako je nastala materija te postoji li uopće "Božja čestica"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

CERN

,

Božja čestica

,

Higgsov bozon

,

LHC

,

akcelerator čestice

,

materija

,

antimaterija

Znanstvenici u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) u ponedjeljak su postigli svjetski rekord u oslobađanju energije prigodom ubrzavanja čestica, što je ogroman korak naprijed u njihovom nastojanju da u svom laboratoriju kreiraju uvjete "Velikog praska".

Eenergija dviju čestica koje su kružile velikim ubrzivačem čestica (LHC), 27 kilometara dugom tunelu ispod francusko-švicarske granice, dosegla je 1,18 teraelektronskih volta (TeV), što je više od dosadašnjeg rekorda, manjeg od 1 TeV-a, ostvarenog u američkom ubrzivaču čestica u Fermilabu, pokraj Chicaga.

Postignuće je ostvareno deset dana nakon što je LHC ponovo pokrenut, nakon kvara koji ga je bio zaustavio na godinu dana. "Rezultat je fantastičan", rekao je glavni direktor CERN-a Rolf Heuer u ponedjeljak.

Ipak, energija danas ostvarena u LHC-u, kompleksu velikih magneta, elektronskih uređaja i računala vrijednom 10 milijardi dolara, samo je "zagrijavanje" za simulaciju "Velikog praska". Cilj znanstvenika u CERN-u jest razbiti čestice jednu o drugu pri snazi od nekih 7 TeV-a i stvoriti uvjete identične onima jednog milijarditog dijela sekunde nakon eksplozije kojom je prije 13,7 milijardi godina stvoren svemir i sve u njemu.

Znanstvenici se nadaju da će s prikupljenim podacima nakon sudara moći shvatiti kako je nastala materija i takozvana antimaterija i postoji li uopće Higgsov bozon (Božja čestica), hipotetska čestica koja, ako postoji, ostalim česticama daje masu.

U sljedećih nekoliko tjedana znanstvenici će polako podizati intenzitet čestica u LHC-u, prikupljati podatke i testirati kapacitete nadzornih uređaja. Očekuje se da bi prvi sudari pri energiji od 7 TeV-a mogli početi negdje u prvom kvartalu sljedeće godine. "Nastavljamo korak po korak i još imamo dosta posla prije nego li se počnemo baviti 'prvom fizikom'. Do tada ću svoj šampanjac držati na ledu", rekao je Heuer. (hina/metro-portal)

30.11.2009. 14:19:56
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    30.11.2009. 18:59
    meni je nevjerojatno kako moderna astrofizika agresivno niječe ulogu elektriciteta u međuzvjezdanom prostoru (sve je po njima rezultat samo gravitacije), dok u isto vrijeme da bi simulirali veliki prasak koriste enormne količine električne energije :-P
Novi komentar
nužno
nužno