objavljeno 23.05.2017. 10:01:00
DOVU 2017

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture

Ukoliko imate materijale koje ste prikupili kao posjetitelji programa nezavisne kulture ili ste ih sami organizirali, ovo je prava prilika da ih donesete u Centar

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture
Centar za dokumentiranje nezavisne kulture (Booksa)

U sklopu Dani otvorenih vrata udruga 2017.Centar za dokumentiranje nezavisne kulture u četvrtak i petak, 25 i 26. svibnja, od 12 do 16 sati organizira prikupljanje i razgledavanje materijala, druženje i glazbenu slušaonicu u prostoru kluba Booksa, Martićeva 14 D, u Zagrebu. 

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture je community arhiv nezavisne kulture u Hrvatskoj, koji od 2011. godine vode udruge Kurziv (Kulturpunkt.hr) i Kulturtreger (Booksa) te u kojem je do danas prikupljeno nekoliko tisuća jedinica različitih tiskanih i audio-vizualnih materijala koji svjedoče o razvoju nezavisne kulturne, umjetničke i aktivističke scene u Hrvatskoj u posljednjih dvadeset i pet godina.

Ukoliko imate materijale koje ste prikupili kao posjetitelji programa nezavisne kulture ili ste ih sami organizirali, te ih želite sačuvati u arhivu u kojem će biti trajno dostupni svima zainteresiranima, ovo je prava prilika da ih donesete u Centar. Osim toga, moći ćete prelistati sve dosada prikupljene materijale - časopise, postere, flajere, fanzine i knjige te se pridružiti Dunji Kučinac (Kulturtreger) i Matiji Mrakovčić (Kurziv) u razvrstavanju novopristiglih materijala iz cijele Hrvatske. Također, u tim terminima možete saznati i sve o radu Centra i mogućnostima uključivanja u stvaranje ovog jedinstvenog arhiva.

Dok budemo razgledavali i razvrstavali materijale, slušat ćemo glazbenu listu koju je pripremila udruga Vibra. Vibra je razvila ViBRa BoX, uređaj koji je instaliran u nekoliko klubova u Hrvatskoj, između ostalog i u Booksi, a koji reproducira i na taj način promovira isključivo suvremenu regionalnu nezavisnu glazbu. Osim toga, svrha ViBRa BoXa je stvaranje jedinstvenog arhiva nezavisne glazbe te je do danas prikupljena glazba preko stotinu kantautora, projekata i bendova, a sam arhiv trenutno broji preko 5000 pjesama.
Vidimo se 25. i 26. svibnja, ispunite tople proljetne dane šetnjom kroz povijest nezavisne kulturne scene. Čekamo vas u Centru!

23.05.2017. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/centar-za-dokumentiranje-nezavisne-kulture/105109/