« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

Čelnik Porschea dao ostavku

Prva žrtva akvizicija između Volkswagena i Porschea

(Getty Images)
Više o

Volkswagen

,

Porsche

,

Wendelin Wiedeking

Izvršni direktor njemačkog proizvođača vozila Porschea Wendelin Wiedeking dao je u četvrtak ostavku nakon što je izgubio borbu s Volkswagenom, koji se sada sprema preuzeti Porsche.

Nadzorni odbor Porschea prihvatio je ostavku Wiedekinga, čime je on postao prva žrtva velikog kalibra u dugotrajni borbi za preuzimanje između Porschea i Volkswagena.

U četvrtak rano ujutro uprava Porschea odobrila je plan o povećanju kapitala za pet milijardi eura kojim bi se mogao otvoriti put Volkswagenu za preuzimanje tog visoko zaduženog proizvođača sportskih vozila.

Uprava je također dala zeleno svjetlo naporima da se osigura sporazum vrijedan do pet milijarde eura Katarom o kupnji 10 do 25 posto udjela u Porscheu.

Planirajući preuzimanje Porschea, Volkswagen je preokrenuo situaciju u svoju korist a Porsche je prisiljen odustati od nastojanja da kupi Volkswagen.

To se desilo nakon što je Porsche ušao u dugove u visini od oko 10 milijardi eura u pokušaju da preuzme 51-postotni udio u Volkswagenu, najvećem europskom proizvođaču vozila.

Wiedeking je na čelu Porschea bio od 1993. a naslijedit će ga izvršni direktor proizvodnje Michael Macht.

Porsche će također napustiti financijski direktor Holger Haerter.

Izvor: Hina

23.07.2009. 11:36:48
Novi komentar
nužno
nužno