« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
"NISU ISLAMSKI"

Čečenija zabranjuje energetske napitke mlađima od 18 godina

Predloženu zabranu pohvalili su konzervativniji dijelovi društva ali je razljutila obične Čečene koji su sve nezadovoljniji zakonima koji vrijede samo u Čečeniji i ponekad proturiječe ustavu Rusije

Fotografija vijesti
Više o

Rusija

,

Red Bull

,

energetski napitak

,

Čečenija

Vlasti u Čečeniji planiraju potpuno zabraniti prodaju različitih energetskih napitaka osobama mlađima od 18 godine zbog toga što ih smatraju štetnima za zdravlje i neislamskima, javlja Hina.

Zabrana je posljednja u nizu ograničenja koje su uvele vlasti Čečenije gdje se alkohol može prodavati samo u kratkom razdoblju jutra, restorani se zatvaraju tijekom ramazana a žene u zgradama u vlasništvu države moraju maramom pokrivati glavu.

"Energetska pića usporediva su s pivom", rekao je agenciji Reuters zamjenik čečenskog ministra zdravstva Rukman Bartijev i dodao da su ta pića štetna po zdravlje.

Predloženu zabranu pohvalili su konzervativniji dijelovi društva ali je razljutila obične Čečene koji su sve nezadovoljniji zakonima koji vrijede samo u Čečeniji i ponekad proturiječe ustavu Rusije.

"U posljednje vrijeme jednostavno ima previše ograničenja. Mi u Rusiji gradimo malu islamsku državu koja sliči na Dubai", rekao je Reutersu jedan od stanovnika glavnog grada Čečenije, Groznog.

Deset godina nakon što je Moskva uspjela s vlasti ukloniti separatiste, Kremlj se uvelike oslanja na čečenskog čelnika Ramzana Kadirova u nadziranju pobunjenika i održavanju krhkog mira. Kritičari tvrdolinijaša Kadirova, međutim, tvrde da on republiku sa 1,1 milijuna stanovnika vodi poput feuda snažeći svoju vlast nasilnim obračunima s oporbom i namećući svoju vlastitu viziju islama što bi, upozoravaju, moglo dovesti do toga da Čečenija još jednom krene prema neovisnosti.

18.07.2011. 21:17:00
Novi komentar
nužno
nužno