« Život
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Časopis "Čovjek i prostor" posvećen sportskoj arhitekturi u Pekingu

Olimpijskim objektima otvoreno novo poglavlje svjetske arhitekture

"Vodena kocka" i "Ptičje gnijezdo" (AFP)
Više o

čovjek i prostor

,

arhitektura

,

vodena kocka

,

Udruženje hrvatskih arhitekata

,

UHA

,

Ptičje gnijezdo

Najnoviji broj časopisa "Čovjek i prostor", koji izdaje Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), posvećen je sportskoj arhitekturi, poglavito u Kini, u kojoj će uskoro početi Olimpijske igre Peking 2008.

Zahvaljujući tom velikom sportskom događaju Kina, koja bilježi velik ekonomski rast, danas je najveće gradilište na svijetu, a prema nekim podacima više od 50 posto gradnje odvija se u toj zemlji, ističe se u uvodnom tekstu "Čovjeka i prostora".

Autori tekstova propituju je li Kina postala arhitektonsko igralište podložno hirovima zapadne arhitekture ili se tamo događa nešto važno za arhitekturu. O tom problemu pišu američki arhitekt Dave Brown te teoretičar arhitekture i arhitekt Neil Leach. Među ostalim navodi se podatak da je novi aerodrom u Pekingu Normana Fostera gradilo i 50 tisuća ljudi odjednom, dok je Kineski narodni stadion "Ptičje gnijezdo" arhitekata Herzoga i de Meurona sedam tisuća, a izgrađen je i Olimpijski centar za sportove na vodi "Vodena kocka".

Osim triju spomenutih objekata, pekinška Gradska uprava financirala je zgradu Digital Peking, simbol Digitalne olimpijade, površine sto tisuća četvornih metara, koja će služiti kao kontrolno središte i središte za prikupljanje podataka tijekom Olimpijskih igara. Autori toga objekta, simbola Digitalne olimpijade i informatičkog doba, arhitekti su Pei i Zhu.

Neil Leach zaključuje da je tim objektima, građenima za Olimpijadu, otvoreno novo poglavlje u svjetskom arhitektonskom dizajnu.

Časopis "Čovjek i prostor " bavi se i sportskom arhitekturom u Hrvatskoj, riječ je o dvoranama koje se grade za Svjetsko rukometno prvenstvo, te o natječaju za novi nogometni stadion na Kajzerici, pa je raspisana i anketa "Kajzerica ili Maksimir".

O konfliktima koji prate užurbanu akciju gradnje sportskih objekata u nas piše Maroje Mrduljaš koji smatra da ta pojava kreće između dva suprostavljena učinka: podizanje standarda fizičke kulture te politike spektakla koja u 'industriji sporta' pronalazi zahvalnog partnera. (HINA)

06.08.2008. 18:38:16
Novi komentar
nužno
nužno