« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
55.

Carmina Burana najavila splitsko ljeto

Po prvi puta na Prokurativama

(Jadran Babić, CROPIX)
Više o

Prokurative

,

Carmina Burana

,

55. Splitsko ljeto

Premijernom izvedbom Carmine Burane u zajedničkoj produkciji ansambala Baleta i Opere splitskog HNK jučer je otvoreno 55. Splitsko ljeto, tradicionalni festival opere, drame, plesa i glazbe.

Festival je otvorio Hrvoje Cvitanović, izaslanik predsjednika Stjepana Mesića, koji je pokrovitelj ove manifestacije. Cvitanović je rekao kako manifestacije kao što je Splitsko ljeto treba podržavati. "Dioklecijanov Split predstavlja simbol kulture prošlosti, a Splitsko ljeto je sigurno simbol kulture sadašnjosti i budućnosti", rekao je Cvitanović.

Po prvi puta u povijesti Splitskog ljeta, čiji se programi tradicionalno izvode u ambijentalnim prostorima Splita, otvaranje ovog festivala je organizirano na Prokurativama u neposrednoj blizini mora.

Ministar kulture Božo Biškupić je istaknuo da ove godine Splitsko ljeto postaje dijelom međunarodnog festivala Europsko glazbeno ljeto, koji okuplja partnere iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Češke, a potiče ga i pomaže Europska unija.

"Splitski festival hrvatski je kulturni kapital i treba ga čuvati i njegovati kao izvorni brand jer on je u pravom smislu riječi jedan od zaštitinih znakova grada", rekao je Biškupić. Po njegovim riječima svojim prvorazrednim kulturnim događajima koja se odvijaju gotovo dnevnim ritmom i impresivnim infrastrukturnim projektima "grad Split legitimira se kao istinska prijestolnica kulture u ovom dijelu Europe".

"Splitsko ljeto svojom tradicijom svjedoči o iznimnom kulturnom ozračju iz kojega je poteklo i u kojem se održalo, kao što istodobno svjedoči i prepoznatljiv duh Mediterana koji je na ovim prostorima prirodan i velikim dijelom odnjegovan upravo u dramskim i glazbenim festivalskim priredbama tijekom proteklog razdoblja", kazao je Biškupić.

Nazočne na ceremoniji otvaranja festivala podravio je i splitski gradonačelnik Željko Kerum koji je rekao kako će kao gradonačelnik davati doprinos razvoju kulture u Splitu te da će skupa sa svojim suradnicima osiguravati sredstva za kulturna zbivanja u Splitu.

Premijera Carmina Burane Carla Orffa izvedena je pod ravnanjem Ive Lipanovića, a u režiji i koreografiji Yourija Vamosa kojeg se smatra jednim od vodećih živućih koreografa u svijetu. Večerašnja zajednička izvedba Carmina Burane prva je zajednička produkcija ansambala Baleta i Opere splitskog HNK u povijesti potojanja te kazališne ustanove.

Tijekom ovogodišnjeg Splitskog ljeta na programu su tri premijere, osim Carmine Burane, premijerno će biti izvedene i drama "Moje dijete" Mikea Bartletta u režiji Nenni Delmestre koju će u srijedu na večer odigrati Dramski ansambl Splitskog ljeta, te drama "Ribarske svađe" u režiji Vinka Brešana a također će ju igrati Dramski ansambl Splitskog ljeta i to 9. kolovoza. Na festivalu će biti izvedeno još sedam drama. Na programu su i tri opere: Verdijev Nabuco i Don Carlos, te Gotovčev Ero s onog svijeta. Predviđeni su brojni koncerti i izložbe te balet "Život je tango", koji će izvesti Ankarska državna opera.

Izvor: Hina

15.07.2009. 10:44:48
Novi komentar
nužno
nužno