« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
DA?

Carles Puigdemont ostaje u Bruxellesu?

Unatoč prethodnim najavama, smijenjeni katalonski premijer Carles Puigdemont neće se tako skoro vratiti u Španjolsku, priopćio je njegov odvjetnik. Ako se ne pojavi pred sudom, bit će izdan uhidbeni nalog

Puigdemont je na tjeralici...
Puigdemont je na tjeralici... (Arhiva)
Više o

Bruxelles

,

izručenje

,

Carles Puigdemont

„Nije mi ništa o tome rekao, ali kako situacija sada izgleda, ne očekujem da će se idućih tjedana vratiti u Španjolsku", rekao je Puigdemontov odvjetnik Paul Bekaert u razgovoru za belgijsku televizijsku postaju VTM. Španjolski Ustavni sud je bivšeg katalonskog premijera i 13 članova regionalne vlade pozvao da se u četvrtak i petak u Madridu očituju o optužbi za pobunu. Sud bi tada trebao odlučiti hoće li im biti određen istražni zatvor. Ako se Puigdemont ne pojavi pred sudom, prijeti mu uhidbeni nalog koji bi onemogućio njegovu kandidaturu na izvanrednim izborima zakazanima za 21. prosinca.

„Španjolska ima demokratski deficit"

Carles Puigdemont se zajedno s nekoliko svojih ministara u ponedjeljak (30.10.) iznenada pojavio u Bruxellesu. Bivši katalonski premijer je ondje u utorak održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao: „Premjestili smo se u Bruxelles kako bi katalonski problem rasvijetlili u institucijama u srcu Europe i cijelom svijetu pokazali da u Španjolskoj postoji težak demokratski deficit." Puigdemont, koji je opružen za pobunu, također je izjavio da „ne želi pobjeći ni od odgovornosti pred sudom". Politički azil u Belgiji nije zatražio.

Širenje oprečnih informacija je nastavljeno i sinoć. Mediji su prvo javili da se Puigdemont zrakoplovom vraća u Barcelonu. Međutim, u zračnoj luci u katalonskoj metropoli su se pojavila samo njegova dva ministra koje su glasno vrijeđali protivnici neovisnosti. Mediji su također prenijeli da je Puigdemont ostao u Bruxellesu. Smijenjeni katalonski premijer je u utorak rekao da će se vratiti u Španjolsku samo kada dobije određena „jamstva". Više detalja nije naveo.

"Dugačak marš"

Španjolska središnja vlada je nakon proglašenja neovisnosti od strane parlamenta u Barceloni u petak (27.10.) preuzela vlast u toj regiji, raspustila tamošnju vladu i raspisala nove izbore. Puigdemont, koji je na početku odbijao nove izbore, sada je rekao da prihvaća izbore koje je središnja vlada raspisala za 21. prosinca. „Pozivam katalonski narod da se pripremi za dugačak marš. Demokracija će biti glavni temelj naše pobjede", rekao je Puigdemont.

Ispitivanja javnog mnijenja su dala kontradiktornu sliku o tome kako kriza utječe na stavove ljudi prema neovisnosti. Prema posljednjim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja katalonske vlade skoro 49 posto ispitanika je za odcjepljenje od Španjolske. Taj broj je porastao u odnosu na lipanj kada je za neovisnost bio 41 posto ispitanika. No prema rezultatima nekih drugih istraživanja, separatisti su zabilježili jasan pad popularnosti. Prema ispitivanju javnog mnijenja lista „El Mundo" za neovisnost je još samo 34 posto ispitanika, dok je prema ispitivanju javnog mnijenja lista „El Pais" za neovisnost još samo 29 posto ispitanika.

03.11.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno