« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
BAKINE JABUKE

Čakovečki gimnazijalci pobjednici međunarodnog eko natjecanja

Svojim eko projektom čakovečki učenici promoviraju autohtone sorte jabuka u lokalnoj zajednici

Čakovec gimanzija Bakine jabuke eko projekt
Čakovec gimanzija Bakine jabuke eko projekt (cakoveconline.com)
Više o

intracor

,

Yasi

,

ciklon

,

orhideja

,

skandali

,

pape

Na drugom međunarodnom natjecanju "Europske škole za živući planet", održanom u petak u Beču, pobijedili su učenici Gimnazije iz Čakovca sa svojim ekološkim projektom "Bakine jabuke".

Svojim eko projektom čakovečki učenici promoviraju autohtone sorte jabuka u lokalnoj zajednici, a osmislili su ga, kao i svi ostali sudionici natjecanja, sami, bez pomoći profesora.

Na natjecanju su sudjelovale škole iz 10 europskih zemalja - uz Hrvatsku i domaćina Austriju, tu su bile Bugarska, Češka, Mađarska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina. Iz Hrvatske su se, uz čakovečku Gimnaziju, natjecali učenici iz zagrebačke Prve privatne gimnazije, Srednje škole Zlatar te OŠ Vijenac iz Osijeka, priopćeno je iz Svjetske zaklade za zaštitu prirode.

Natjecanje u Beču bio je drugi krug projekta Svjetske zaklade za zaštitu prirode (World Wild Fund for Nature; WWF) i Zaklade ERSTE, vezan uz teme teme "Ekološki otisak - konzumerizam i njegovi globalni učinci" te "Dunav - europski konopac za spašavanje" za učenike u dobi od 12 do 17 godina.

Projekt čakovečke Gimnazije u Beču su predstavili 15-godišnja učenica Margareta Bali i profesor Petar Pavlić. Glavna nagrada koja je pripala Čakovčanima jest tjedan dana boravka u prirodnom kampu u Austriji.

Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) jedna je od najvećih međunarodnih nevladinih udruga za zaštitu prirode. Njegovo djelovanje usmjereno je na zaštitu staništa, vrsta, prirodnih fenomena i ekoloških procesa te na ublažavnje posljedica negativnog utjecaja čovjeka. WWF je osnovan 1961. godine, sjedište mu je u Švicarskoj, a danas je 40-tak njegovih ureda aktivno u preko 60 zemalja diljem svijeta. (hina/metro-portal)

05.06.2010. 11:12:14
Novi komentar
nužno
nužno