« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
nešto čokoladno...

Čak i očekivanje slatkog povećava razinu šećera u krvi?

Kemikalija oreksin šalje poruku u naše mišiće i mogla bi biti odgovorna za kontrolu hranjenja

(Dreamstime)
Više o

slatko

,

šećer u krvi

,

oreksin

,

Yasuhiko Minokoshi

,

živčani sustav

,

hipotalamus

Istraživanje objavljeno u časopisu Cell Metabolism pokazalo je da čak i iščekivanje nečeg slatkog može nagnati naše mišiće da počnu uzimati više šećera u krvi. Ovakvu poruku u mišiće šalju neuroni u hipotalamusu koji sadrže kemikaliju oreksin.

Oreksini se uključuju ako imamo potrebu za jelom ili ako tražimo neke druge nagrade, a igraju ulogu i u aktivnom stanju budnosti.

Yasuhiko Minokoshi iz japanskog Nacionalng instituta za psihologiju kaže da je vrlo važna uloga mozga unutarnja kontrola tijela, i to tako da reagira na vanjske podražaje koji se iščekuju. Kaže da ga je to dovelo do zaključka da mozak možda kontrolira metabolizam šećera u mišićima, a oreksin se čini kao nešto što bi moglo posredovati u takvom efektu.

Zbilja se pokazalo da injekcija oreksina u ventromedijalni hipotalamus u miševa i štakora povećava unos šećera. Kad su miševi bili u stanju iščekivanja slatkog okusa saharina, to je aktiviralo njihov živčani sustav koji je pomogao pri unosu šećera.

Minokoshi kaže da oreksin stimulira hranjenje, a miševi koji nisu imali gen oreksina bili su manje zainteresirani za uzimanje slatkog. Dakle, oreksin bi mogao biti odgovoran za kontroliranje hranjenja i metabolizma.  

06.12.2009. 17:44:46
Novi komentar
nužno
nužno