« Život
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
STVARNO?

Čak 40 posto Hrvata je neurotično

Neuroticizam je crta ličnosti koju karakteriziraju neugodne emocije poput stresa, straha, ljutnje i krivnje

Niste baš mirni?
Niste baš mirni? (Arhiva)
Više o

neurotičnost

,

simptomi

Neuroticizam je ključni čimbenik za poremećaje raspoloženja kao što su depresija i anksioznost, a često je povezan s visokim krvnim tlakom. Međutim, sve donedavno nije bilo jasno uzrokuje li neuroticizam visoki krvni tlak ili obrnuto.

Visok krvni tlak ima gotovo 40 posto stanovnika Hrvatske, a samo jedna od četiri odrasle osobe s hipertenzijom ima svoje stanje pod kontrolom. To je porazan podatak jer je visok krvni tlak glavni čimbenik rizika za srčane bolesti i moždane udare.

Nova studija, objavljena u časopisu General Psychiatry, otkrila je da visoki dijastolički krvni tlak vjerojatno uzrokuje neurotične crte ličnosti. 

Hoćete li imati visok ili nizak krvni tlak, djelomično određuje vaš DNA. Stoga su istraživači sa šangajskog sveučilišta Jiao Tong i šangajskog Dječjeg medicinskog centra odlučili utvrditi postoji li uzročna veza između genetskih varijanti povezanih s visokim krvnim tlakom i neurotičnih osobina ličnosti.

Analiza je pokazala da je visok dijastolički krvni tlak značajno povezan s neuroticizmom, iako nije utjecao samo na anksioznost, depresiju ili blagostanje.

Neuroticizam se vezuje uz niz zdravstvenih problema, od bolesti srca do poremećaja imunološkog sustava, astme i sindroma iritabilnog crijeva. Stoga, učinkovito upravljanje visokim dijastoličkim krvnim tlakom može poboljšati simptome izazvane neuroticizmom.

Studija je provedena pomoću podataka pacijenata europskog podrijetla. Bit će potrebna daljnja istraživanja, temeljena na široj skupini pojedinaca, kako bi se potvrdio ovaj učinak.

12.12.2022. 20:48:00
Novi komentar
nužno
nužno