« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
LOŠE VIJESTI

Čačič potvrdio: Vjesnik ipak ide u stečaj

"Uprava je to već trebala učiniti obzirom na prezaduženost i nemogućnost poslovanja. Međutim to nije učinjeno", rekao je prvi potpredsjednik vlade

Fotografija vijesti
Više o

stečaj

,

Radimir Čačić

,

Vjesnik

Zbog prezaduženosti i nemogućnosti ostvarivanja prihoda prodajom i marketingom, Vjesnik će otići u stečaj, rekao je danas potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, javlja Hina.

"Uprava je to već trebala učiniti obzirom na prezaduženost i nemogućnost poslovanja. Međutim to nije učinjeno i Ministarstvo financija će to učiniti u skladu sa zakonom", rekao je prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva, ustvrdivši da su se stekli svi uvjeti za stečaj.

U izjavi novinarima koju je vlada prenijela preko Twittera Čačić je kazao da su desetine milijuna kuna utrošene na sanaciju gubitaka i poslovanja tiskovine koju je kupovalo malo ljudi i koji nije tržišno potvrđen.

Smatra da su posrijedi bili politički razlozi, a da se pritom nemilice trošio novac hrvatskih građana.

Po njegovim riječima, samo su Narodne novine utrošile preko 50 milijuna kuna zbog čega je i to poduzeće počelo bilježiti gubitke, a tek pod prijetnjom štrajka u Narodnim novinama list više nije financiran preko te tvrtke nego ga je izravno financirala prošla vlada.

Čačić smatra da se pokušalo prikriti da vlada političkom odlukom finacira jedan list.

Ustvrdio je kako svi parametri pokazuju da u skladu sa zakonom Ministarstvo financija mora pokrenuti stečaj, bez obzira što su samo u posljednjih nekoliko godina u Vjesnik utrošeni deseci milijuna kuna hrvatskih građana.

Upitan hoće li to biti jedan u nizu poteza i za ostale državne tvrtke, odgovorio je da će se "svugdje držati zakona".

Čačićeva izjava uslijedila je dan nakon što je ministar financija Slavko Linić izjavio da će se Vjesnik ugasiti, a vladina glasnogovornica Ivana Grljak rekla da vlada nije donijela nikakvu odluku o sudbini tog lista. Linić je kasnije objasnio da je iznio svoje osobno mišljenje.

Vjesnikove podružnice Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatskog novinarskog društva (HND), koje se protive gašenju dnevnika, za sutra su najavile konferencije za novinare.

Predsjednica sindikalne podružnice Biljana Bašić izjavila je Hini da su razočarani Čačićevom izjavom, no nadaju se da odluka o stečaju nije konačna te da će premijer Zoran Milanović odlučiti "u korist opstanka Vjesnika".

14.02.2012. 18:24:00
Novi komentar
nužno
nužno